Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αμμόχωστος – Τουρκία: Μπήκαν οι μπουλντόζες στα Βαρώσια
ΚΟΣΜΟΣ

Αμμόχωστος – Τουρκία: Μπήκαν οι μπουλντόζες στα Βαρώσια

Αμμόχωστος - Τουρκία: Ο Ερντογάν τινάζει στον αέρα την αποκλιμάκωση με το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.

Αμμόχωστος – Τουρκία: Για την ανακοίνωση Ερντογάν για την Αμμόχωστο μίλησε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Η ανακοίνωση στην οποία προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο «δεν βοηθά», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτή την ενέργεια».

O Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, ενώ επιδόθηκε σε νέες επιθετικές αναφορές για την Ελλάδα, ναρκοθετώντας έτσι τη διαδικασία έναρξης διαλόγου για το Κυπριακό, τον οποίο είχε εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, θέτοντας ως ορόσημο τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος ο “σουλτάνος” θέλησε να παρέμβει υπέρ του εκλεκτού του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ, στήνοντας ένα προεκλογικό σόου με φόντο την Αμμόχωστο και με την ελπίδα να ανατραπούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν επανεκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτή η απροκάλυπτη παρέμβαση προκάλεσε έκρηξη οργής στα κατεχόμενα και ως πρώτο «θύμα» καταγράφεται η λεγόμενη «κυβέρνηση» συνασπισμού, η οποία διαλύεται με την αποχώρηση του Κόμματος του Λαού (Halkini Parisi) του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. Με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων αλλά και την πόλωση, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο το εγχείρημα σχηματισμού νέα «κυβέρνησης» με επικεφαλής το UBP του «πρωθυπουργού» και υποψήφιου «προέδρου» Ερσίν Τατάρ.

Αμμόχωστος – Τουρκία: Μπήκαν οι μπουλντόζες

Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μηχανήματα της κατοχικής Αρχής να έχουν ξεκινήσει εργασίες στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων ώστε να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, παρά τις αντιδράσεις της Λευκωσίας και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο ανταποκριτής της Milliyet Σαφά Καραχασάν αναφέρει πως μετά την ανακοίνωση του κατοχικού πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ «πως την Πέμπτη θα ανοίξει για τους πολίτες η παραλιακή γραμμή της πόλης-φάντασμα, ήδη μηχανήματα έργου εισήλθαν στην περιοχή», δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν μηχανήματα να έχουν εισέλθει στα Βαρώσια. Σημειώνεται ότι η παραλιακή ζώνη της Αμμοχώστου, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, έχει παραμείνει απροσπέλαστη για 46 χρόνια, καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

https://twitter.com/Kocciyan/status/1313732731331850240?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1313732731331850240%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.liberal.gr%2Fnews%2Fammochostos-mpikan-michanimata-sta-barosia%2F327657

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις