Αθήνα

°C

Παρασκευή

25

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κατάρ – Ταλιμπάν Αφγανοί: Συμφώνησαν σε έναν «κώδικα συμπεριφοράς»
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ – Ταλιμπάν Αφγανοί: Συμφώνησαν σε έναν «κώδικα συμπεριφοράς»

Κατάρ - Ταλιμπάν Αφγανοί: Η πρόοδος επιτεύχθηκε με τη βοήθεια Αμερικανών αξιωματούχων, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε 19 βασικούς κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούν οι διαπραγματευτές τους στη διάρκεια των συνομιλίων

Κατάρ – Ταλιμπάν Αφγανοί: Οι Ταλιμπάν και οι Αφγανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ συμφώνησαν σε έναν κώδικα συμπεριφοράς προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση των συνομιλίων οι οποίες ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα και έχουν στόχο να τερματίσουν σχεδόν δύο δεκαετίες πολέμου, δήλωσαν σήμερα πηγές στο Reuters. Η πρόοδος επιτεύχθηκε με τη βοήθεια Αμερικανών αξιωματούχων, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε 19 βασικούς κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούν οι διαπραγματευτές τους στη διάρκεια των συνομιλίων, εξήγησαν οι πηγές. «Η κατάρτιση ενός κώδικα συμπεριφοράς ήταν εξαιρετικά σημαντική διότι αποδεικνύει ότι και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν τις συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι η βία επί του πεδίου δεν έχει μειωθεί», επεσήμανε ένας υψηλόβαθμος Δυτικός διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι στη Ντόχα με τον Ζαλμάι Χαλιλζάντ, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, και τον στρατηγό Όστιν Μίλερ, τον ανώτατο διοικητή των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες προβλέπονται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ. Βάσει της συμφωνίας αυτής, τα ξένα στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο του 2021, με αντάλλαγμα εγγυήσεις από μέρους των ανταρτών για την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία. Παράλληλα οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να συζητήσουν μια μόνιμη εκεχειρία και το μοίρασμα της εξουσίας με την αφγανική κυβέρνηση.

«Οι Ταλιμπάν δεν θα συμφωνήσουν σε πλήρη εκεχειρία», εκτιμούν οι αναλυτές

Διπλωμάτες είχαν δηλώσει στο Reuters ότι οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει άσχημα.

Η κατάπαυση του πυρός αποτελεί προτεραιότητα για τους Αφγανούς αξιωματούχους και τους Δυτικούς διπλωμάτες.

Όμως αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν δεν θα συμφωνήσουν σε πλήρη εκεχειρία, καθώς χρησιμοποιούν τις συγκρούσεις με τις αφγανικές δυνάμεις και τη βία ως μοχλό πίεσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις