Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύει – Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύει – Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες

Τραμπ κορονοϊός: Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θέτουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε κίνδυνο από επιπλοκές από τον κορονοϊό

Τραμπ κορονοϊός: Μετά την ανακοίνωση ότι Ντόναλντ Τραμπ και σύζυγός του Μελάνια, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, το ερώτημα που θέτουν αρκετοί είναι ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν για την υγεία του προέδρου των ΗΠΑ. Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θέτουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε κίνδυνο από επιπλοκές από τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του και του υπερβολικού του βάρους.

Ο 74χρονος Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή στο Twitter ότι αυτός και η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, βρέθηκαν έπειτα από τεστ θετικοί στον κορωνοϊό. Όπως σημειώνει ο Guardian, μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο ιατρικό περιοδικό, The Lancet, διαπίστωσε ότι ενώ το συνολικό ποσοστό θανάτου για άτομα με Covid-19 ήταν 1,4%, το οποίος όμως αυξάνεται σε 8,6% για άτομα που είναι στα 70 έτη. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από την Κίνα.

Ο κίνδυνος για τον Τραμπ

Παράλληλα, ο Δρ. Μπάρι Ντίξον, ένας γιατρός στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο St Vincent στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι ο κίνδυνος για τον Τραμπ θα αυξανόταν εάν ανέπτυσσε πνευμονία, η οποία σχετίζεται στην Covid-19 με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ειδικά σε ασθενείς άνω των 65 ετών, ή σε άτομα που έχουν καρδιαγγειακή νόσο ή καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

«Διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει αν εμφανίσει αυτήν την κακή πνευμονία», δήλωσε ο Ντίξον. «Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου και συννοσηρότητες, όπως εάν είσαι καπνιστής, έχεις διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον Τραμπ από όσο ξέρουμε είναι η ηλικία του και το γεγονός ότι είναι υπέρβαρος και θα ήταν παράγοντες υψηλού κινδύνου».

Το ανησυχητικό σενάριο

Το δρόμο μιας προσωρινής αντικατάστασής του από τον αντιπρόεδρο, αλλά και την πιθανότητα συνταγματικού χάους ανοίγει η είδηση της θετικής διάγνωσης στον κορωνοϊό του νυν Αμερικανού προέδρου και υποψήφιου και πάλι Ντόναλντ Τραμπ. Η επιβεβαίωση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι φορέας κορωνοϊού έχει ήδη πυροδοτήσει στις ΗΠΑ ένα ανησυχητικό σενάριο: Τι θα συμβεί αν ταυτόχρονα με τον Τραμπ νοσήσει και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος στη σειρά αντικαταστάτης του για την άσκηση της εξουσίας; Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από μία προσωρινή αναστάτωση μέχρι μια πλήρη συνταγματική κρίση με διακύβευμα την προεδρία.

Ο βαθμός των οικονομικών και γεωπολιτικών συνεπειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της ασθένειας, και ειδικά από το αν ο ίδιος ο Τραμπ θα είναι σε θέση να κυβερνήσει, υποστηρίζουν νυν και πρώην αξιωματούχοι μέσα και έξω από τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις