Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυπριακή Δημοκρατία ίδρυση: Σήμερα γιορτάζεται η 60η επέτειος ανεξαρτησίας
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή Δημοκρατία ίδρυση: Σήμερα γιορτάζεται η 60η επέτειος ανεξαρτησίας

Κυπριακή Δημοκρατία ίδρυση: Σήμερα στη Λευκωσία πραγματοποιείται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση η οποία θα γίνει για πρώτη φορά χωρίς την παρουσία κοινού

Κυπριακή Δημοκρατία ίδρυση: Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της, με τον τερματισμό της αποικιοκρατικής διοίκησης της Μεγάλης Βρετανίας. Η 1η Οκτωβρίου ορίστηκε ως ημερομηνία εορτασμού της Ανεξαρτησίας, το 1963, αν και Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου του 1959, όταν αποχώρησε ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης Σερ Χιού Φουτ, παραδίδοντας την εξουσία στον Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο Φασίλ Κιουτσούκ. Είχε προηγηθεί ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ, από το 1955 ως το 1959 με στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο οποίος κατέληξε στην Ανεξαρτησία με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

Τα προνόμια που έδινε το Σύνταγμα στη μειονότητα του 18% των Τουρκοκυπρίων, δεν επέτρεψαν την ομαλή λειτουργία του νέου κράτους. Μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για αλλαγή 13 άρθρων (13 σημεία) του Συντάγματος, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τα Χριστούγεννα του 1963. Οι Τουρκοκύπριοι αποσύρθηκαν από τις δομές του κράτους και απομονώθηκαν με καθοδήγηση της Τουρκίας σε θύλακες. Τον Αύγουστο του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή Τηλλυρίας. Ακολούθησε το 1974 το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας για ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και μια εβδομάδα μετά πραγματοποιήθηκε η εισβολή της Τουρκίας. Έκτοτε το 37% της Κύπρου παραμένει υπό τουρκική κατοχή. Το 1983 ανακηρύχθηκε από τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το ψευδοκράτος το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα πλην της Τουρκίας.

Σήμερα η στρατιωτική παρέλαση

Σήμερα στη Λευκωσία πραγματοποιείται, μεγάλη στρατιωτική παρέλαση η οποία όμως θα γίνει για πρώτη φορά χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, λόγω απουσίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Εκ μέρους της Ιταλίας θα παρευρεθεί ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Enzo Vecciarelli και εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα Αντιναύαρχος Laurent Isnard.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις