Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τζίρος 2020 τουρισμός κορονοϊός: Τεράστια πτώση σε σύγρκιση με το 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζίρος 2020 τουρισμός κορονοϊός: Τεράστια πτώση σε σύγρκιση με το 2019

Τζίρος 2020 τουρισμός κορονοϊός: Πώς επηρέασε ο κορονοϊός τον ελληνικό τουρισμό και ποια είναι η σύγκριση με το 2019

Τζίρος 2020 τουρισμός κορονοϊός: Συνθήκες κραχ για τον ελληνικό τουρισμό διαμορφώνεται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού τόσο στην παγκόσμια οικονομία, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία του τουρισμού θα επιδεινώνονται όσο παρατείνεται η κρίση του κορονοϊού, ενώ βεβαίως εντείνεται η ανησυχία για δεκάδες χιλιάδες θέσεις μόνιμης και εποχιακής εργασίας στον κλάδο. Από την άλλη, οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης απορρόφησαν το ήμισυ επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων της χώρας την περυσινή χρονιά – ρεκόρ, με τους τουρίστες μάλιστα του Νοτίου Αιγαίου να ξοδεύουν τα περισσότερα από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ενδεικτικά, από το σύνολο των 17,7 δισ. ευρώ των ταξιδιωτικών εισπράξεων – ρεκόρ της περασμένης χρονιάς οι δύο «πρωταθλήτριες» Περιφέρειες απορρόφησαν συνολικά 8,8 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος- ήτοι το 29,3% επί του συνόλου να πηγαίνει στο Νότιο Αιγαίο και ένα 20,4% στην Κρήτη.

Ακριβώς αυτά τα νούμερα αναδεικνύουν και τη σημασία του τουρισμού και το δυσανάλογο έλλειμμα που δημιουργείται φέτος, χρονιά κατάρρευσης των τουριστικών εσόδων, τα οποία εκτιμώνται μόλις μεταξύ 3- 3,5 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις Περιφέρειες της χώρας που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουριστικό κλάδο. Ειδικότερα, ισχυρότατο κτύπημα δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξ αιτίας της εξάπλωσης του COVID-19. Σε 522 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Επιπλέον, η έρευνα αποτυπώνει την πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά  58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019.

Οι απώλειες των ξενοχείων

Υπό το πρίσμα αυτό και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους. Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις