Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεταναστευτικό: Συνεχίζεται η δράση των κυκλωμάτων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Συνεχίζεται η δράση των κυκλωμάτων

Μεταναστευτικό: Ένα κύκλωμα «εισήγαγε» τους μετανάστες από την Τουρκία και το άλλο τους προωθούσε μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Μεταναστευτικό: Το ένα κύκλωμα μετέφερε παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία, μέσω Έβρου στην ενδοχώρα. Το άλλο κύκλωμα έκανε το ακριβώς αντίθετο. «Ψάρευε» στη Θεσσαλονίκη παράτυπους μετανάστες που ήδη βρίσκονταν στη χώρα και έναντι αμοιβής αναλάμβανε τη μεταφορά τους στην Αλβανία. Στο σκοτεινό φόντο και των δύο υποθέσεων, που απασχόλησαν την Αστυνομία, το μαύρο χρήμα των παράτυπων μεταναστών, που πληρώνουν αδρά τα κυκλώματα των διακινητών η για να μπουν λάθρα στην χώρα η για να βγουν. Για την πρώτη υπόθεση αυτή της διακίνησης παράτυπων μεταναστών με προέλευση από την Τουρκία, η Αστυνομία αναφέρει ότι συνελήφθησαν στους νομούς Ροδόπης και Έβρου τέσσερις διακινητές, τρεις ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, οι οποίοι προωθούσαν σ το εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στο νομό Ροδόπης, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, συνέλαβαν τρεις ημεδαπούς διακινητές, διότι μαζί με έναν ακόμη ημεδαπό, ο οποίος διέφυγε τη σύλληψη, μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα, έξι μη νόμιμους μετανάστες.

Μεταναστευτικό: Σε αγροτικό αυτοκίνητο

«Συγκεκριμένα», σημειώνεται «οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο δράστες να επιβαίνουν σε αγροτικό αυτοκίνητο και να λειτουργούν ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε έτερο αγροτικό αυτοκίνητο, που επέβαιναν οι άλλοι δύο διακινητές και μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα τους μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους είχαν αποκρύψει στην καρότσα του οχήματος, έχοντας τοποθετήσει κάλυμμα – σκέπαστρο». Για μία ακόμη φορά, επισημαίνεται ότι «ο οδηγός του οχήματος μεταφοράς των μη νόμιμων μεταναστών, δεν υπάκουσε σε σήμα στάσης των αστυνομικών στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης και συνέχισε την πορεία του αναπτύσσοντας ταχύτητα.

Πιο κάτω, ο δράστης ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον συνοδηγό – συνεργό του τράπηκαν, πεζή, σε φυγή σε παρακείμενη αγροτική περιοχή. Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον συνοδηγό – διακινητή, ενώ ο οδηγός διέφυγε και αναζητείται.

Έπεσε σε χαντάκι

Στη δεύτερη περίπτωση, στον οικισμό της Ταύρης, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού Αλεξανδρούπολης, εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου, αντιλαμβανόμενος την αστυνομική παρουσία, κατεύθυνε το όχημα σε αγροτική οδό, όπου τελικά έπεσε σε χαντάκι. Άμεσα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον αλλοδαπό οδηγό, διότι κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στο εσωτερικό του οχήματος, διαπίστωσαν ότι μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα, τρεις μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκαν τρία οχήματα.

Η… έξοδος

Σε ό,τι αφορά στην… εξαγωγή παράτυπων μεταναστών, έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν, μεσάνυχτα, στα Ιωάννινα, «δύο μέλη κυκλώματος, που δραστηριοποιείται στη διευκόλυνση μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια παράτυπων μεταναστών». Πρόκειται για ημεδαπό και αλλοδαπό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνσης μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια και για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των κατηγορουμένων ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός και στο οποίο επέβαινε ο αλλοδαπός συνεργός του, όπου διαπιστώθηκε ότι με αυτό μετέφεραν έναν αλλοδαπό, που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί σε οργανωμένο κύκλωμα, που στόχο είχε την αποκόμιση σημαντικών οικονομικών κερδών από την παράνομη μεταφορά και προώθηση αλλοδαπών στο εξωτερικό, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Έξοδος με 500 ευρώ

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη του κυκλώματος:

  • Εντόπιζαν αρχικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενδιαφερόμενους παράτυπους μετανάστες από τους οποίους λάμβαναν το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για την πραγματοποίηση της εξόδου τους από την ελληνική επικράτεια.
  • Ακολούθως, φρόντιζαν για τη μεταφορά τους στα Ιωάννινα με λεωφορεία της γραμμής, εκδίδοντας για λογαριασμό τους τα εισιτήρια.
  • Στη συνέχεια, τα δύο συλληφθέντα μέλη τούς παραλάμβαναν από το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων στα Ιωάννινα και τους μετέφεραν σε κατάλυμα που τους είχε εξασφαλίσει το κύκλωμα έως ότου μεταφερθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα και προωθηθούν στο αλβανικό έδαφος.

Δείτε ακόμη

Tέλος Οκτωβρίου η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
«Βροχή» τα πρόστιμα από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Γκίκα: Παράνομη πράξη οι καταλήψεις σχολείων – Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αιτήματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις