Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σκύλοι – κορονοϊός: Τα τετράποδα θα ελέγχουν επιβάτες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι
ΚΟΣΜΟΣ

Σκύλοι – κορονοϊός: Τα τετράποδα θα ελέγχουν επιβάτες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

Σκύλοι - κορονοϊός: Στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι  πήραν σκυλιά για να ανιχνεύουν  τον κορονοϊό στους επιβάτες!

Σκύλοι – κορονοϊός: Η Φινλανδία έχει αναφέρει 9.195 περιπτώσεις COVID-19 και 341 θανάτους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins που παρακολουθεί την επιδημία. Η αποτελεσματικότητα των σκύλων δεν έχει αποδειχθεί σε συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, έτσι οι επιβάτες, που ζητούν εθελοντικά να κάνουν τεστ και ενδέχεται να φέρουν τον ιό, λαμβάνουν οδηγίες να κάνουν και ένα τεστ με επίχρισμα για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον COVID-19 με σχεδόν 100% ακρίβεια. Ένας πρωτότυπος αλλά και σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεσματικός τρόπος ανίχνευσης του ιού που θα μπορεί να συντελέσει στην αποφυγή κρουσμάτων που μετακινούνται από και προς το Ελσίνκι.

Τα 15 σκυλιά από την υπηρεσία ανίχνευσης μυρωδιών WISE NOSE θα δουλεύουν σε βάρδιες Μια ομάδα από  10 χειριστές εκπαιδεύονται για τη δουλειά αυτή στη Φινλανδία μαζί με εθελοντές υπό την αιγίδα μιας ιδιωτικής κτηνιατρικής κλινικής. Μεταξύ τους είναι ο Κόσι, ένας σκύλος διασώστης από την Ισπανία, ο οποίος είχε εκπαιδευθεί ως ανιχνευτής στη Φινλανδία και είχε προηγουμένως εργασθεί για την ανίχνευση καρκίνων. «Αυτό που είδαμε στην έρευνά μας είναι ότι οι σκύλοι βρίσκουν τον ιό πέντε ημέρες πριν να έχουν οι «ασθενείς»  οποιαδήποτε κλινικά συμπτώματα, δήλωσε στο Reuters η Άννα Χιλμ-Μπγιόρκμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και εξειδικευμένη στην κλινική έρευνα για τα ζώα συντροφιάς.

Κορονοϊός: Η πανδημία, πρόκληση για την επιστήμη

Στο συγκεκριμένο τεστ, ο επιβάτης σκουπίζει τον λαιμό του με μια γάζα, την τοποθετεί σε ένα δοχείο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται σε  ένα άλλο δωμάτιο, όπου ο  σκύλος το μυρίζει και βγαίνει αμέσως το αποτέλεσμα. «Είμαστε μεταξύ των πρωτοπόρων. Από όσο γνωρίζουμε, κανένα άλλο αεροδρόμιο δεν έχει επιχειρήσει αυτό το εγχείρημα κατά του COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου που δοκιμάζεται το πρόγραμμα. Η πανδημία αποτελεί πρόκληση για την επιστήμη που έχει ανακαλύψει καινούρια μονοπάτια και οδηγεί και οδηγείται από πρωτοπόρες λύσεις  με στόχο πάντα τη πρόληψη και την θεραπεία αλλά και τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου αυτού ιού.

«Στο μέλλον είναι επίσης δυνατόν αυτοί οι σκύλοι να περιφέρονται ανάμεσα στους επιβάτες όπως γίνεται με τους σκύλους των τελωνείων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Βάνταα, ο Τίμο Αρονκίτο. Είναι σίγουρο πως στο μέλλον πολλές χώρες θα υιοθετήσουν το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και ήδη οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν λίγους μήνες  έχουν αρχίσει μια παρόμοια προσπάθεια ανίχνευσης του κορoνοϊού στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι χρησιμοποιώντας αστυνομικούς σκύλους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις