Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πομπέο – Ελπιδοφόρος: Συνάντηση με φόντο τα ελληνοτουρκικά
ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο – Ελπιδοφόρος: Συνάντηση με φόντο τα ελληνοτουρκικά

Πομπέο - Ελπιδοφόρος: Με φόντο τα Ελληνοτουρκικά θέματα η συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο.

Πομπέο – Ελπιδοφόρος: Με τα Ελληνοτουρκικά θέματα στο προσκήνιο άλλα και άλλα σημαντικά ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δεδομένη αυτή χρονική στιγμή. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συνάντησε  τον Υπουργό και συζήτησαν μία σειρά από κρίσιμα θέματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια, καθώς και για τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Με αφορμή τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo για τη σημερινή μας συνάντηση. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία της Ομογένειας για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και την  έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη θλίψη όλης της Ομογένειας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σχολιάζοντας το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι πρόκειται για μια κίνηση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπό αυτό το πρίσμα, συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών την υποστήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και προς την ελληνική κοινότητα και όλες τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία”.

Απέδωσαν οι πιέσεις των ΗΠΑ

“Επιθυμούμε να συνεχιστεί το έργο της Κυβέρνησης των Η.Π.Α. για τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, για την οικοδόμηση ενός διαλόγου χωρίς απειλές εκ μέρους της Τουρκίας και για την καλλιέργεια ειρηνικού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές πιέσεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απέδωσαν, λέγοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου διαλόγου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πομπέο διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με τη στάση που τηρεί ο αμερικανικός παράγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι «ως ένδειξη αυτού του αμερικανικού ενδιαφέροντος (ο Μάικ Πομπέο) μού ανέφερε το παράδειγμα της επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτελεί μια ένδειξη για το πού κινείται η Αμερική σ’ αυτά τα θέματα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις