Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

03

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ευάλωτες ομάδες κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
ΚΟΣΜΟΣ

Ευάλωτες ομάδες κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Ευάλωτες ομάδες κορονοϊός: Για ποιους ασθενείς καταγράφονται αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, συχνότερη εισαγωγή στη ΜΕΘ και αυξημένος κατά 62% κίνδυνος θανάτου σχετιζόμενου με την COVID-19

Ευάλωτες ομάδες κορονοϊός: Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού η έκβαση της νόσου COVID-19 συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φύλο, γεγονός το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει νέα μεγάλη αναδρομική μελέτη στη Γερμανία βάσει της οποίας οι άνδρες διατρέχουν σε σύγκριση με τις γυναίκες κατά 62% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που συσχετίζεται πιθανώς με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε όλα τα στάδια της νόσου. Η σχετική έρευνα υπογράφεται από τον Δρ Frank Hanses του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία και παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) που διεξήχθη φέτος διαδικτυακά με αντικείμενο τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον ιό SARS-CoV-2.

Στην πρώτη ανάλυση δεδομένων της βάσης LEOSS με αντικείμενο την επίδραση του φύλου στην COVID-19, οι ειδικοί κατέγραψαν συνολικά για τους άνδρες χειρότερη πρόγνωση της νόσου, υψηλότερα ποσοστά θανάτου, συχνότερη εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία, όλα σχετιζόμενα με εντονότερη φλεγμονή. Πρόκειται  για ευρήματα που δεν εξηγούνται, από τις διαφορές στις συννοσηρότητες, την ηλικία ή τον δείκτη μάζας σώματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ομάδα που περιλήφθηκαν στο μητρώο μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 και οι οποίοι αποτέλεσαν το δείγμα της μελέτης. Τα συμπτώματα, οι ζωτικές ενδείξεις, οι δείκτες φλεγμονής και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις αναλύθηκαν σε όλα τα στάδια της νόσου, όπως και η κλινική έκβαση.

Ποιοις κατηγορίες ανθρώπων είναι περισσότερο ευάλωτες στον Κορονοιό

Η αναλογία ανδρών/γυναικών στη συγκεκριμένη ομάδα, που επρόκειτο κυρίως για νοσηλευόμενους ασθενείς, ήταν 1,48, δηλαδή 1,48 άνδρες για μία γυναίκα, με επικράτηση των ανδρών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που ήταν ακόμη πιο έντονη στις ηλικίες κάτω των 65 και κάτω των 75 ετών. Ο μέσος όρος υποκείμενων νοσημάτων και οι περισσότερες συννοσηρότητες δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ η στεφανιαία νόσος (18% έναντι 10%) και το ποσοστό καπνίσματος ήταν υψηλότερα στους άνδρες ασθενείς (14,5 έναντι 10,5%) σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η πορεία προς κρίσιμη φάση (που αντανακλά την εισαγωγή στη ΜΕΘ) παρατηρήθηκε συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες (30,6% έναντι 17,2%), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ήταν επίσης μεγαλύτερη για τους άνδρες ασθενείς (15,4 έναντι 13,3 ημερών). Τόσο η πραγματική θνησιμότητα (19,2% έναντι 12,9%) όσο και η θνησιμότητα που αποδόθηκε στην COVID-19 (17,1% έναντι 10,3%) ήταν σημαντικά υψηλότερες στους άνδρες. Το ανδρικό φύλο αποδείχθηκε ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου με 62% αυξημένες πιθανότητες θανάτου από την COVID-19 σε ανάλυση προσαρμοσμένη για ποικίλους παράγοντες, σύμφωνα με τους υπογράφοντες. Αν και οι περισσότερες εργαστηριακές παράμετροι ήταν συγκρίσιμες μεταξύ ανδρών και γυναικών ασθενών με COVID-19, οι άνδρες είχαν σημαντικά υψηλότερους δείκτες φλεγμονής (IL-6, CRP, PCT, φερριτίνη) σε όλες τα στάδια της νόσου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις