Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λευκορωσία εκλογές: Η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο»
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία εκλογές: Η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο»

Λευκορωσία εκλογές: «Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», τόνισε ο Μπορέλ

Λευκορωσία εκλογές: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας παρά το γεγονός ότι χθες, Τετάρτη, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά, καταγγέλλοντας τα “παραποιημένα αποτελέσματα” των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και “την απουσία κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησής του”, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. “Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη ‘ορκωμοσία’ της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα”, και “είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας”, τόνισε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά χθες, νέος πρόεδρος της Λευκορωσίας, σε σύντομη τελετή, η οποία δεν είχε προαναγγελθεί. Όπως μετέδωσε το επίσημο λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο ορκίστηκε κρυφά μετά και τις διαδηλώσεις από τους πολίτες κατά του προσώπου του. Στην επίσημη τελετή στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας φέρεται να συμμετείχαν αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, ανώτατων στελεχών κρατικών οργανισμών, καθώς και επιστημόνων, καλλιτεχνών και αθλητών. Αμέσως μετά τη χθεσινή ορκωμοσία η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία κάλεσε να ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

Λευκορωσία εκλογές 2020: Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

Η Γερμανία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας ακόμη και μετά την ορκωμοσία του χθες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Η ορκωμοσία του Λουκασένκο για μια νέα θητεία σήμερα καταγγέλθηκε ως παράνομη από την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε την πραγματοποίηση περισσότερων διαμαρτυριών κατά της συνέχισης της 26ετούς διακυβέρνησης της χώρας από αυτόν. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι το Βερολίνο θέλει να συμφωνήσει η ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία το ταχύτερο δυνατό.

Λευκορωσία εκλογές 2020: Ο Λουκασένκο επικρίνει όσους δεν τον αναγνωρίζουν ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επέκρινε σήμερα την απόφαση πολλών χωρών να μην τον αναγνωρίσουν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και τη βίαιη καταστολή του αντικυβερνητικού κινήματος. “Φωνάζουν ότι δεν μας αναγνωρίζουν. Ξέρετε, δεν τους ζητήσαμε ποτέ να μας αναγνωρίσουν, να αναγνωρίσουν τις εκλογές μας, να αναγνωρίσουν τον εκλεγμένο πρόεδρό μας”, επεσήμανε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta, αναφερόμενος στον εαυτό του στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Λευκορωσία εκλογές 2020

Λευκορωσία εκλογές 2020: Ισχυρό μήνυμα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

“Ισχυρό” μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέφερε την Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. “Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας” είπε ο ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι “υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών”.

Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ορκωμοσία Λουκασένκο

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Μινσκ σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια ορκωμοσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο ως προέδρου της Λευκορωσίας, νωρίτερα σήμερα. Πολλοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας σημαίες της αντιπολίτευσης ενώ τα διερχόμενα αυτοκίνητα κορνάριζαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Λευκορωσία εκλογές 2020
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις