Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πομπέο Ελλάδα: Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με φόντο τα ελληνοτουρκικά
ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο Ελλάδα: Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με φόντο τα ελληνοτουρκικά

Πομπέο Ελλάδα: Σε μία περίοδο που οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά είναι ραγδαίες και ενώ άνοιξε παράθυρο για διερευνητικές Ελλάδας- Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέπτεται τη χώρα μας.

Πομπέο Ελλάδα: Στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής. Η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία συνδέεται με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών –γι’ αυτό θα επισκεφθεί και τη Σούδα–, έχει απόλυτη σχέση και με την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εκτόνωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επίκεντρο της επίσκεψής του Αμερικανού ΥΠΕΞ αναμένεται να είναι τα ελληνοτουρκικά και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την επόμενη Κυριακή ο κ. Πομπέο αναμένεται να βρεθεί και στην αμερικανική βάση στη Σούδα. Υπενθυμίζεται ότι οκ. Πομπέο την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη–αστραπή στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.

Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» χαρακτηρίζει «θετικό βήμα» τo γεγονός πως η Τουρκία δεν εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis. «Πρόκειται για κατ’ αρχήν θετικό βήμα. Η κίνηση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, δηλαδή πλήρη αποχή από παράνομες ενέργειες και ρητορική. Με λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι εν μέρει η προκλητική ρητορική συνεχίζεται. Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αποσαφηνίσει γιατί τελικά αποσύρθηκε το Oruç Reis και δεν ανανεώθηκε η Navtex: ήταν λόγω ανάγκης επισκευών και άρα θα επανέλθει μόλις αυτές ολοκληρωθούν;

Ή είναι κίνηση την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δει ως ευκαιρία και να αναδιαμορφώσει τη στάση της βάσει των τουρκικών σχεδιασμών, όπως είπε ο Τούρκος ομόλογός μου πρόσφατα; Η αντίφαση εδώ είναι ορατή, ωστόσο πιστεύω ότι σύντομα θα έλθει η απάντηση και μαζί μ’ αυτήν η ανάδειξη των πραγματικών προθέσεων της τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ, η επιλογή ανήκει στην Τουρκία: διάλογος με έμπρακτη, ουσιαστική και άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων. Στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθεί προσεκτικά η κατάσταση και θα εξαχθούν συμπεράσματα επί των οποίων θα βασισθούν οι μελλοντικές αποφάσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις