Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μείωση ΦΠΑ: Όσα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ΦΠΑ: Όσα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Μείωση ΦΠΑ: Στο πακέτο της Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να ενταχθούν εκτός από τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορές και προσωρινά μέτρα.

Μείωση ΦΠΑ: Στο πακέτο της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός το Σάββατο, σχεδιάζεται να ενταχθούν εκτός από τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορές και προσωρινά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να πάρουν παράταση «ζωής» έκτακτα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας όταν ξέσπασε η πανδημία.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες οι παρατάσεις στους «προσωρινά» μειωμένους φόρους και οι νέες αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα είναι μερικά από τα συστατικά του πακέτου ελαφρύνσεων της ΔΕΘ.

Μείωση ΦΠΑ: Ποιες περιπτώσεις είναι ανοιχτές για παράταση

  • Η μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορές προσώπων από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020. Αυτό που εξετάζεται είναι το μέτρο να παραταθεί αρχικά έως το τέλος του τρέχοντος έτους με προοπτική νέας παράτασης έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η μείωση το ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει,  εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία,  αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα της εστίασης από το 24% στο 13% έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020. Αυτό που εξετάζεται είναι το μέτρο να παραταθεί αρχικά έως το τέλος του τρέχοντος έτους με προοπτική νέας παράτασης έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021
  • Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 13% στο 90% του κόστους του τουριστικού πακέτου έναντι 80% που ίσχυε πριν. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μελετάται να παραταθεί και για την επόμενη τουριστική σαιζόν
  • Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%  στα εισιτήρια στους κινηματογράφους μέτρο που ισχύει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων;

Παράλληλα, εξετάζεται η θέσπιση νέας αναβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι οι πληρωμές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στο lockdown, οι οποίες  άρχιζαν να λήγουν από τα τέλη Αυγούστου έχουν πλέον ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου 2021.

Δείτε ακόμη

Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος 534 ευρώ – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους
Ποιοι θα πάρουν δίμηνη παράταση ανεργίας- Πότε θα καταβληθεί το ποσό
Τι αλλάζει φέτος στο Δώρο Χριστουγέννων – Τι θα ισχύσει για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις