Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

13

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά τώρα: Συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ προκαλεί με τις δηλώσεις του
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά τώρα: Συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ προκαλεί με τις δηλώσεις του

Ελληνοτουρκικά τώρα: Διαβάστε τις δηλώσεις του Έσπερ Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επί τριετία ήταν ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ελληνοτουρκικά τώρα: Σε εξίσωση Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο προχώρησε μιλώντας σε νορβηγική εφημερίδα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το στέλεχος του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και επί σειρά ετών συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας και νυν Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε δηλώσεις του την Δευτέρα ο κ. Έιντε, μάλιστα, δεν αρκείται μόνο σε αυτό αλλά αναφέρεται και με ειρωνικό τρόπο στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι «οι Έλληνες ακόμη θρηνούν την απώλεια της Κωνσταντινούπολης».

Διαβάστε τις δηλώσεις Έιντε όπως αναδημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα VG.no την Τρίτη σε ανάρτηση με τίτλο «Σπάνια δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο εκάστου – 14 Τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο την Δευτέρα: Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε πιστεύει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας». Eλληνικός ιστότοπος αναφέρει ότι 14 Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν την Δευτέρα ( 7/9) τον ελληνικό εναέριο χώρο του Αιγαίου 6 φορές. Τέσσερα από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία παραπέμπει σε πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.Η Ελλάδα απάντησε με το να αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη της, τα οποία σε τέσσερις περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε αερομαχία χωρίς χρήση όπλων.

«Αυτό είναι σχετικά σοβαρό. Είναι περισσότερο δραματικό από ότι παλαιότερα, λέει ο Μπαρθ Έιντε στην VG.Ο Μπαρθ Έιντε γνωρίζει τη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καλά, ύστερα από τρία χρόνια ως Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο και τη θητεία του ως Υπουργός Άμυνας, καταρχήν, και Εξωτερικών στη συνέχεια.

Συμφέροντα ιδιοκτησίας

Στην καρδιά της σύγκρουσης βρίσκεται το δικαίωμα εκμετάλλευσης θαλάσσιων πόρων πέριξ των ελληνικών νησιών. Το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων μερών έχει κλιμακωθεί ύστερα από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Δεν νομίζω ότι τα δύο μέρη βρίσκονται στο χείλος του πολέμου», λέει ο Μπαρθ Έιντε, «αλλά είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση, ώστε έχουν εμπλακεί διεθνώς μεγάλοι παίκτες σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πράγματα», προσθέτει.

Εδώ, ο Μπαρθ Έιντε αναφέρεται τόσο στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και στην Άνγκελα Μέρκελ. «Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ, διότι πρόκειται περί δύο νατοϊκών χωρών. Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε δύο χώρες του ΝΑΤΟ που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του άλλου. Με αυτή την έννοια, είναι ένα ζήτημα δύσκολο για το ΝΑΤΟ. Κυρίως διότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για το ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή, όπως η Λιβύη, η μάχη εναντίον του ISIS και ούτω καθεξής. Και θα ήθελε κανείς να το αποφύγει αυτό» προσθέτει ο κ. Έιντε. Η Ελλάδα και η Τουρκία εισήλθαν στο ΝΑΤΟ το 1952, τρία χρόνια μετά την Νορβηγία και την Δυτική Γερμανία.

«Υπάρχει ανησυχία και στην ΕΕ, καθώς η μια χώρα είναι κράτος – μέλος της, η Ελλάδα, και η άλλη είναι μια χώρα με την οποία η ΕΕ έχει Συμφωνία για το Προσφυγικό, με την οποία δεν επιτρέπεται να εισέλθουν πρόσφυγες στην Ευρώπη», λέει ακόμα στην Vgo Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Δεν αναμένεται λύση σύντομα

Με άλλα λόγια, η σύγκρουση δεν επηρεάζει μόνον την περιοχή. Αυτό είναι αντικείμενο μεγάλης πολιτικής. «Υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά ταυτόχρονα δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι αναμένουμε μια ένοπλη σύγκρουση. Δεν το πιστεύω» σημειώνει ο συνεργάτης του Γενς Στόλντεμπεργκ εκφράζοντας μεγαλύτερη ανησυχία για ακούσια συμβάντα, όπως τυχόν εναέρια σύγκρουση δύο μαχητικών αεροσκαφών, ή δύο πλοίων, τόσο σοβαρά ώστε να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Υπάρχει πολλή ιστορία και παλιά συναισθήματα σε όλο αυτό. Εδώ οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι οι Έλληνες που παραβαίνουν, και οι Έλληνες ακόμη θρηνούν την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, όπως την αποκαλούν ακόμη. Σ᾽ αυτό το επίπεδο είμαστε!» προσθέτει. Μολονότι ο Μπαρθ Έιντε δεν οραματίζεται την μετατροπή της σύγκρουσης αυτής σε πόλεμο, δυσκολεύεται εν τούτοις να δει και μια μόνιμη λύση. Αυτή προϋποθέτει ότι πρώτα κανείς λύνει τον κόμπο της Κύπρου, όπως πιστεύει. «Μια λύση που σημαίνει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ ξανά, νομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε» λέει χαρακτηριστικά για το Κυπριακό.

*Μετάφραση και ανταπόκριση από το Όσλο: Παναγιώτης Γ. Παύλος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις