Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΝΑΤΟ ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα θέτει θέμα αποχώρησης του Oruc Reis
ΘΕΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ORUC REIS

ΝΑΤΟ ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα θέτει θέμα αποχώρησης του Oruc Reis

ΝΑΤΟ ελληνοτουρκικά: Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.

ΝΑΤΟ ελληνοτουρκικά: Εντονες είναι οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα θέσει αύριο Τετάρτη στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το οποίο παραμένει επί σχεδόν έναν μήνα -συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων – στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.n «Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ, η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα, αναβλήθηκε για την Πέμπτη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η αναβολή έγινε καθώς η Αθήνα ζήτησε να προηγηθεί την Τετάρτη, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, πολιτική συζήτηση, απαιτώντας να τεθεί επί τάπητος η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι άλλης χώρας του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση πρέσβεων δεν συνιστά διάλογο, αλλά πρόκειται για μια συζήτηση στο εσωτερικό της Συμμαχίας, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα θέσει ως «απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη» την αποχώρηση του Oruc Reis.

Mέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει υποβάλλει τις τεχνικές παρατηρήσεις της για τον διάλογο με την Άγκυρα την Πέμπτη. Μετά το πέρας της αυριανής πολιτικής συζήτησης θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν τελικά η Ελλάδα τελικώς θα προχωρήσει στον διάλογο με την Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο. «Η πολιτική συζήτηση, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο» ανέφεραν οι ίδιες πηγές για να προσθέσουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, «η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα».

Δείτε ακόμη

Κομισιόν σε Άγκυρα: Να σταματήσουν οι προκλήσεις – Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο
Διεθνής Τύπος: «Στην ελληνοτουρκική κρίση το ΝΑΤΟ παραλύει»
Εκδήλωση – πρόκληση στη Σμύρνη από τους Γκρίζους Λύκους για τα Δωδεκάνησα
Ο Κωσταράκος παρουσιάζει άρθρο Τούρκου καθηγητή: «Από το 1923 τα νησιά έμειναν στην Ελλάδα. Τελεία»
Turkiye: Σε περίπτωση πολέμου μισθοφόροι από τη Συρία θα πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας
Καστελόριζο: Ελληνική πυραυλάκατος ”μπλόκαρε” τουρκική ακταιωρό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις