Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αντι – Navtex Κύπρος: Απαντά στις προκλήσεις η Λευκωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Αντι – Navtex Κύπρος: Απαντά στις προκλήσεις η Λευκωσία

Αντι - Navtex ΚύπροςΑντι - Navtex Κύπρος: Η Κύπρος εξέδωσε αντι-Navtex για τις ασκήσεις της Τουρκίας με τον ρωσικό στόλο.

Αντι – Navtex Κύπρος: Η Δημοκρατία της Κύπρου εξέδωσε σήμερα NAVTEX στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική NAVTEX σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Επίσης σε NAVTEX που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε περιοχή που δεσμεύτηκε με βάση τις ακόλουθες συντεταγμένες.
35-40.00N 035-00.00E
35-40.00N 035-20.00E
34-40.00N 035-36.00E
34-43.00N 034-40.00E

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα και γίνεται έντονη σύσταση σε όλα τα σκάφη να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Ρωσοτουρκική Navtex

Να υπενθυμίσουμε πως δύο νέες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για εκπαιδευτικές ασκήσεις της Ρωσίας με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες στις οποίες διεξάγουν έρευνες το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός. Σύμφωνα με τον σταθμό της Αττάλειας, η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8-22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μεταξύ 17-25 Σεπτεμβρίου. Επίσης να αναφέρουμε ότι επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία αν και ήταν προγραμματισμένη, αποκτά άλλη σημασία μετά τις εξελίξεις με τις κοινές Navtex με την Τουρκία και την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου είχαν τηλεφωνική συνομιλία οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Νίκος Αναστασιάδης και Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κύπριος ηγέτης έθεσε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ζητώντας παρέμβαση του Ρώσου ομολόγου του. Λίγες μέρες αργότερα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ταξίδεψε κατ’ επείγον στη Μόσχα για να περισσώσει τη συμφωνία διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Δείτε ακόμη

Προκαλεί ξανά η Γενί Σαφάκ: «Ας το κάνουμε στο Αιγαίο Πέλαγος όπως στη Βόρεια Συρία»
Λευκορωσία: Μια αναλογία που τρομάζει τον Πούτιν
Τούρκοι δημοσιογράφοι στο Καστελόριζο – “Μην πειράξετε τρίχα τους”, λέει η Άγκυρα
O Χουλουσί Ακάρ πέταξε με F16 – Απειλεί Γαλλία και ΗΠΑ
Ένωση της Λευκορωσίας με την Ουκρανία ονειρευόταν ο Λουκασένκο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις