alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γενί Σαφάκ: Συνεχίζει το παραλήρημα η τουρκική εφημερίδα
Ο ΑΚΑΡ ΑΠΕΙΛΕΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

Γενί Σαφάκ: Συνεχίζει το παραλήρημα η τουρκική εφημερίδα

Γενί Σαφάκ: Συνεχίζει το κρεσέντο των προκλητικών δημοσιευμάτων η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Γενί Σαφάκ: Νέα «Εαρινή Ασπίδα» αλά Συρία, θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο Πέλαγος, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφάλειας. Με τίτλο:«Η ασπίδα θα στηθεί στη Γαλάζια Πατρίδα – Η Τουρκία έχει δικαίωμα να δημιουργήσει μια defacto κατάσταση», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, συνεχίζει τις προκλήσεις παρουσιάζοντας δηλώσεις «ειδικών» που επισημαίνουν πως η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σ’ ανάλογες κινήσεις, όπως της στρατιωτικής επιχείρησης το 2020 στη συριακή επικράτεια¸ επικαλούμενη την ανάγκη αυτοπροστασίας.

«Η ασπίδα αυτή τη φορά θα στηθεί στην γαλάζια πατρίδα. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να τη στήσει στην πράξη. Στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται το νομικό status των αμφισβητούμενων νησιών. Η Ελλάδα διαμέσου αυτών των νησιών επιδιώκει να κυριαρχήσει σε μία ευρεία περιοχή στη Ανατολική Μεσόγειο» γράφει προκλητικά η Γενί Σαφάκ, ζητώντας ουσιαστικά να εφαρμοστεί στο Αιγαίο Πέλαγος, το ίδιο ακριβώς μοντέλο με την «Εαρινή Ασπίδα» στη βόρειο Συρία. Το τραγικό είναι, πως η Γενί Σαφάκ επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο.

“Θαλάσσια Ασπίδα Νησιών”

Μία επιχείρηση όπως αυτή του 2020 στη Συρία, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους όρους της Άγκυρας, επιβάλλοντας στην Αθήνα την ατζέντα της, τονίζει το προκλητικό δημοσίευμα που συνοδεύεται και από χάρτη που σημειώνονται με «κόκκινο» χρώμα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία.

«Οι ειδικοί αναφέρουν πώς η κυριαρχία των Δωδεκανήσων από νομική σκοπιά, πλέον έχει φτάσει να μην ανήκει στην Ελλάδα και σχολιάζουν πως “σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία στο θέμα των Δωδεκανήσων έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει κατάσταση στην πράξη. Με διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αποσπαστεί κάτι από την Ελλάδα. Με μια στρατιωτική επιχείρηση του τύπου “Θαλάσσια Ασπίδα Νησιών” δημιουργώντας μια ντε φάκτο κατάσταση, μετά μπορεί να την επιβάλει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Νέο σόου Ακάρ

Επίσης σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της στρατιωτικής εκπαίδευσης αεροπόρων για το 2020-2021. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν εκπληρώσει και θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν το καθήκον τους για τη χώρα και το έθνος», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση στη Μεσόγειο λέγοντας: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα κάνετε ό,τι χρειαστεί για χάρη της πατρίδας. Η παρουσία μας στους ουρανούς και η κυριαρχία μας δεν είναι αυτονόητα. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Θυμηθείτε τον ρόλο σας σε αυτόν τον αγώνα, σχεδιάστε και εκτελέστε αναλόγως κάθε σας αποστολή». Επίσης τόνισε: «Πρέπει να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε τα σύνορα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παλεύουμε ή να εφησυχάσουμε. Κάντε ό,τι χρειαστεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση [οι εχθροί] δεν θα σας χαρίσουν τη ζωή».

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένων των τουρκοκύπριων αδελφών μας, χωρίς να επιτρέψουμε την παραμικρή παραβίαση», είπε ο Ακάρ. Μετά το τέλος της ομιλίας του συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Αεροπορίας, πραγματοποίησε πτήση με F-16. Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του εμφανίστηκε λάβρος έναντι της Γαλλίας αλλά και των ΗΠΑ: «Στην ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν τον ρόλο του προστάτη και της ασπίδας. Θα έρθουν, και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς αν προσπαθείτε να αλλάξετε της ισορροπίες αφού πήρατε την απόφαση άρσης του εμπάργκο στη νότια Κύπρο, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά την σύγκρουση, δεν θα φέρει την λύση αλλά την μη επίλυση του ζητήματος»

Δείτε ακόμη
Λευκορωσία: Μια αναλογία που τρομάζει τον Πούτιν
Τούρκοι δημοσιογράφοι στο Καστελόριζο – “Μην πειράξετε τρίχα τους”, λέει η Άγκυρα
O Χουλουσί Ακάρ πέταξε με F16 – Απειλεί Γαλλία και ΗΠΑ