Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά νέα: Άγρια επίθεση της Le Figaro στον Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά νέα: Άγρια επίθεση της Le Figaro στον Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά νέα: Η Le Figaro αποθεώνει τον ρόλο του Μακρόν, κατακεραυνώνει τον Ερντογάν εγκαλώντας τον για ακραίο εθνικισμό.

Ελληνοτουρκικά νέα: Σφοδρή επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” μέσα από εκτενές αφιέρωμα για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο αρθρογράφος Philippe Gélie περιγράφει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για απανωτά λάθη εκ μέρους του “Σουλτάνου”. “Οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, αγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους. Στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ” γράφει ενώ υπενθυμίζει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ότι “η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή”.

Ασκώντας κριτική στον Ερντογάν, η Figaro διερωτάται άλλωστε: “Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και θέλει τώρα να εκδικηθεί για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;“. Εν συνεχεία απαριθμούνται τα “λάθη του Σουλτάνου”, τα οποία όπως αναφέρει η εφημερίδα, διαρκώς αυξάνονται. Γίνεται μάλιστα λόγος και για τον θάνατο της δικηγόρου Ebru Timtik η οποία ήταν μια εκ των χιλιάδων καταδικασμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και πέθανε μετά από μακρά απεργία πείνας.

 “Μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης, κατοχή της βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων, ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη, αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, κάτω από τη μύτη των Αμερικανών. Χωρίς να ξεχνάμε την εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της δικηγόρου, Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας 238 ημερών”.

“Για τη Γαλλία, δεν μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία μεταξύ των τουρκικών αδικημάτων και των θαλασσίων αξιώσεων της Ελλάδας, ακόμη κι αν είναι ενίοτε υπερβολικές”, αναφέρει το κείμενο.

O χάρτης της Figaro για τις επεκτατικές αξιώσεις του Ερντογάν

Ως προς τον ρόλο του Γάλλου προέδρου και της χώρας του, η Le Figaro αναφέρει πως “ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει το ΝΑΤΟ να βρει το θάρρος να μιλήσει στον “αυτοκράτορα” της Άγκυρας και η ΕΕ να επιδείξει αρκετή αυστηρότητα για να τον συμμορφώσει”. “Στο ντουέτο του με την Καγκελάριο, ο Γάλλος πρόεδρος παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ένα νηφάλιο διάλογο. Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για τις έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα μέχρι τώρα”, καταλήγει το άρθρο εκθειάζοντας τον Μακρόν.

Σε δεύτερο άρθρο στο αφιέρωμα της Figaro αναφέρεται ακόμη πως το το γαλλικό πολεμικό πλοίο Tonnerre έφτασε στη Βηρυττό μετά από μία κοινή ναυσιπλοΐα με το  Ελληνικό Ναυτικό. Αναφέρει δε, πως το γαλλικό πλοίο “συνοδεύτηκε” από ένα τουρκικό.

Αναφέρει δε πως η απόσταση μεταξύ του Ορούτς Ρέις και των πολεμικών πλοίων, ενδέχεται τελικά να μην επιτρέπει τεχνικά επιχειρήσεις γεωτρήσεων παρά τις τουρκικές εξαγγελίες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σημειώνεται ακόμη πως το τουρκικό ναυτικό αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ειδοποιώντας να αποφεύγουν την περιοχή τα ξένα πλοία. “Η Τουρκία είναι μόνη, ενώ η Αθήνα μπόρεσε να εμπλέξει τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο” γράφει ακόμη η Le Figaro.

“Η Ελλάδα εντείνει επίσης τις στρατιωτικές ασκήσεις για να εντυπωσιάσει τον Τούρκο αντίπαλό της και ο κίνδυνος ενός συμβάντος δεν πρέπει να υποτιμάται” τονίζει, τέλος, η γαλλική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως το μείγμα στην ευρύτερη περιοχή είναι εκρηκτικό λόγω της συνύπαρξης ρωσικών και αμερικανικών πλοίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις