Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καστελόριζο Τουρκία: Δημοσίευμα “βόμβα” για “δικαίωμα επέμβασης” και παραλήρημα Ερντογάν
ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Καστελόριζο Τουρκία: Δημοσίευμα “βόμβα” για “δικαίωμα επέμβασης” και παραλήρημα Ερντογάν

Καστελόριζο Τουρκία: Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος με απαξιωτικό τρόπο στη χώρα μας και στρέφοντας για μία ακόμα φορά τα πυρά του και κατά της Γαλλίας.

Καστελόριζο Τουρκία: Στο κόκκινο ανεβαίνει η ένταση με την Τουρκία μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Αγκυρα για για έρευνες του Oruc Reis έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, αυτή τη φορά η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία βρίσκεται βορειότερα και πιο κοντά στο Καστελόριζο. Η νέα NAVTEX με την οποία παρατείνονται οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού, αφορά τη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας. Η NAVTEX εκδόθηκε για μία περιοχή η οποία εφάπτεται προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα είναι πιο κοντά στα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Η νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας προκάλεσε και την αντίδραση της Αθήνας, αρχικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για συμπεριφορά “ταραξία” από πλευράς Αγκυρας και στη συνέχεια με την έκδοση αντι-NAVTEX, από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης.

Εθνικιστικό παραλήρημα από τον ελεγχόμενο τύπο της Τουρκίας

Οι τελευταίες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης συνοδεύονται και από ένα εθνικιστικό παραλήρημα από τον ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Ερντογάν τύπο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γενί Σαφάκ, που με αφορμή τις φωτογραφίες που είδαν τον φως της δημοσιότητας με στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο, και επικαλούμενη την αποστρατικοποίηση των νησιών που προβλέπουν οι παλιές συμφωνίες, γράφει ότι πλέον η Τουρκία απέκτησε δικαίωμα επέμβασης στο νησί.

Η “Γενί Σαφάκ” επικαλείται δηλώσεις “ειδικών”, σύμφωνα με τις οποίες, το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο- κάτι σήμερα που δεν ισχύει αφού η Ελλάδα θεωρεί ότι μετά την επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να οχυρώσει τα νησιά- και έτσι έχει το δικαίωμα η τουρκική πλευρά να παρέμβει για να επαναφέρει τη “νομιμότητα”.

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής Σελαμί Κουράν, υποστήριξε πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι εφόσον έχει παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, “ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης” και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ο Κουράν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι εφόσον η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας.

“Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τ’ απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα”, δήλωσε προκλητικά. Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα προβάλλουν τις τελευταίες μέρες τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα μετέφερε με πλοίο της γραμμής Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο. Σήμερα η εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε τώρα στρατιώτες και στη Ρόδο.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία αγνοεί τις εκκλήσεις για διάλογο και κλιμακώνει τις προκλήσεις

“Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή”, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, η Τουρκία εξακολουθεί “να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα”.

“Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής”. “Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ερντογάν: Η Γαλλία χρησιμοποιεί την ανίκανη Ελλάδα ως δόλωμα εναντίον της Τουρκίας, μιας παγκόσμιας δύναμης

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος με απαξιωτικό τρόπο στη χώρα μας και στρέφοντας για μία ακόμα φορά τα πυρά του και κατά της Γαλλίας. Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του  με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς έστειλε νέο μήνυμα για τις προθέσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πλέον ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «κουραστήκαμε με αυτό το παιχνίδι σκιών. Είναι αστείο (άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μίας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης όπως η Τουρκία».

Με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης: «Οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη». Τέλος, έστρεψε τα πυρά του και εναντίον της Γαλλίας λέγοντας ότι «η εποχή των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει». «Τα πολιτικά και διπλωματικά λόγια δεν αρκούν για να συγκαλύψουν τις διώξεις που εφάρμοσαν κράτη που θεωρούν τον εαυτό τους μεγάλο και ανίκητο», είπε. «Προσπάθειες εκμετάλλευσης πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάθε χώρα γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο, έχει δικαίωμα σε αυτούς τους πόρους, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σύγχρονο αποικισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις