Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κομισιόν σε Τουρκία: Ανησυχία της Ε.Ε. για την Ανατολική Μεσόγειο
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν σε Τουρκία: Ανησυχία της Ε.Ε. για την Ανατολική Μεσόγειο

Κομισιόν σε Τουρκία: «Σε περίπτωση που ο διάλογος αυτός δεν φέρει καρπούς, τότε η Ε.Ε. έχει ήδη κάνει βήματα προς ενδεχόμενες κυρώσεις» τόνισε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Κομισιόν σε Τουρκία: Η Κομισιόν ζήτησε εκ νέου από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Σε περίπτωση που ο διάλογος αυτός δεν φέρει καρπούς, τότε η Ε.Ε. έχει ήδη κάνει βήματα προς ενδεχόμενες κυρώσεις» τόνισε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν. Η δήλωση αυτή έρχεται, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» έχουν ήδη θέσει στο τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε την Παρασκευή: «Εκτός από μαστίγιο (οι κυρώσεις), θα υπάρχουν και καρότα για να συμμετάσχει σοβαρά σε διάλογο η Άγκυρα. Αυτά τα καρότα θα είναι η πρόοδος μιας νέας τελωνειακής ένωσης και περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόγραμμα» δήλωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι Τσαβούσογλου και Μπορέλ συζήτησαν θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τελευταίο διάστημα τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Βερολίνο κάνουν σημαντικές προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πιθανή λίστα κυρώσεων του Ζοζέπ Μπορέλ

Επτά ευρείες επιλογές κυρώσεων περιλαμβάνει ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ που παρουσιάστηκε προφορικά στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσής του, η οποία θα γίνει πλέον στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταχώριση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

Περαιτέρω ενίσχυση των καταχωρήσεων για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Δείτε ακόμη

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου
Στην ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ – Η αντίδραση της Τουρκίας
Οργή στην Άγκυρα – “Η Ελλάδα αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις