Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καστελόριζο στρατός: “Η Ελλάδα συνεχίζει τις… προκλήσεις”, γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ
ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ

Καστελόριζο στρατός: “Η Ελλάδα συνεχίζει τις… προκλήσεις”, γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Καστελόριζο στρατός: Τα τουρκικά δημοσιεύματα δημοσιοποιώντας φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που δείχνουν Έλληνες στρατιωτικούς ν’ αποβιβάζονται στο νησί υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο, μόλις 2 χλμ από την Τουρκία».

Καστελόριζο στρατός: Για κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κατηγορούν την Ελλάδα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με το haberler.com «Η Ελλάδα αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο, μόλις 2 χλμ από την Τουρκία» και δημοσιοποιεί φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που δείχνουν Έλληνες στρατιωτικούς ν’ αποβιβάζονται μαζί με τουρίστες στο νησί. Μάλιστα, παρά τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται τώρα τις Διεθνείς Συνθήκες, τονίζοντας ότι το νησί θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένο.

Όπως αναφέρει το άρθρο του haberler.com:«Η Ελλάδα, η οποία με τα βήματα που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνει την ένταση, στην επέτειο της 30ης Αυγούστου αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο πού βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και το οποίο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο. Η Ελλάδα που κάνει διάφορες προβοκάτσιες στην περιοχή τελευταία με τουριστικό φέρι μπόουτ εγκατέστησε στρατό στο Καστελόριζο στο οποίο απαγορεύεται να υπάρχει στρατός».

Στο άρθρο δημοσιεύονται μάλιστα φωτογραφίες του AFP που όπως αναφέρει «έδειξαν ότι μεγάλος αριθμός στρατιωτών με το φέρι μπόουτ που πραγματοποιεί τουριστικά δρομολόγια στα νησιά πάτησαν το πόδι τους στην περιοχή. Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Αυγούστου διακρίνονται να κατεβαίνουν οι στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό». Τα συγκεκριμένα βήματα της Ελλάδας αποτελούν νέες παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων του 1947. Η διοίκηση της Αθήνας παρά το ότι απαγορεύεται να υπάρχει εκεί στρατός από το 1960 και εντεύθεν συνεχίζει να εξοπλίζει αυτά τα νησιά».

Τσελίκ: Η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι πειρατεία

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Twitter συνεχίζει τις προκλήσεις δηλώνοντας πως η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας». Νωρίτερα, νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, υιοθετώντας τουρκικά δημοσιεύματα για «στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο».

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή τότε «η χαμένη θα είναι εκείνη». «Στα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν ειδήσεις σχετικά με στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το καθεστώς που διέπει το Καστελόριζο είναι αυτό της αποστρατιωτικοποίησης με βάση τη συνθήκη του Παρισιού το 1947. Εάν οι ειδήσεις στον Τύπο είναι σωστές, αυτό είναι μια ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και της πραγματικής πρόθεσής της για την Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Ακσόι, και συμπλήρωσε: «Απορρίπτουμε τυχόν παράνομες τροποποιήσεις σχετικά με το καθεστώς του νησιού».

Μάλιστα, επιμένοντας στους υψηλούς τόνους, υποστήριξε: «Τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια πρόκληση να επιτύχει τον σκοπό της απέναντι από τις ακτές μας. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, η χαμένη θα είναι εκείνη. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, και τα συμφέροντά της μέχρι τέλους».

ΥΠΕΘΑ: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Πηγές του υπουργείου Αμυνας της Ελλάδος απαντούν παγίως στις τουρκικές αιτιάσεις πως «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Τουρκικό αμόκ – Οι κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων που εκνεύρισαν την Άγκυρα

Δείτε ακόμη

Το τουρκικό ΥΠΕΞ «στοχοποιεί» μιλά για «στρατιωτική αποστολή» στο Καστελόριζο
Ο Μπαχτσελί ετοιμάζει… φιέστα για την «ανεξαρτησία» των Δωδεκανήσων
Η συγκινητική κίνηση των κατοίκων της Ιεράπετρας στο πλήρωμα της φρεγάτας “Λήμνος”
Yeni Safak: Οι Τούρκοι πλοίαρχοι έχουν το ελεύθερο να ανοίξουν πυρ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις