Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελλάδα κορονοϊός νεκροί:  50 οι νεκροί μέχρι τώρα τον Αύγουστο
89 ΚΑΙ 60 ΕΤΩΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Ελλάδα κορονοϊός νεκροί:  50 οι νεκροί μέχρι τώρα τον Αύγουστο

Ελλάδα κορονοϊός νεκροί: Κατέληξαν ένας 89χρονος στο νοσοκομείο Παπανικολάου και ένας 60χρονος στο Σωτηρία.

Ελλάδα κορονοϊός νεκροί: Έχασε τη μάχη για τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης 89χρονος άνδρας με κορονοϊό, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ο ηλικιωμένος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το Κέντρο Υγείας Γουμένισσας και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, σήμερα το πρωί, κατέληξε και ένας 60χρονος άνδρας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο άνδρας νοσηλευόταν από τις 20 Αυγούστου, ενώ έπασχε από παχυσαρκία. Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών με κορονοϊό στη χώρα μας ανέρχεται στους 258, ενώ μόνο στις 28 μέρες του Αυγούστου έχουν σημειωθεί 50 θάνατοι.

Φαίνεται πως ο Αύγουστος επηρέασε επί τα χείρω την εξέλιξη της πανδημίας, κυρίως εξαιτίας του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, της αύξησης των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού ατόμων κυρίως νεαρής ηλικίας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Οι παραπάνω παράγοντες συνετέλεσαν, ώστε από τα 5 ημερήσια κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα στις 21 Ιουλίου, να φτάσουμε εύκολα στον 20πλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων 10 ημέρες αργότερα στις αρχές Αυγούστου. Και όσο ο Αύγουστος προχωρούσε παγιώθηκαν τα τριψήφια νούμερα, καταγράφοντας μέχρι τώρα κατά μέσο όρο 230 κρούσματα την ημέρα.

 

Ελλάδα κορονοϊός νεκροί: Δεν αγγίξαμε ακόμα το χειρότερο σενάριο

Και παρόλο που η απότομη αύξηση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου γέμισε φόβο τους ειδικούς, η λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο περιόρισε μερικώς τα κρούσματα, που υπήρχε η εκτίμηση ότι θα άγγιζαν τα 400 ημερησίως. Ωστόσο, τη Τετάρτη που μας πέρασε παραλίγο να φθάσουμε τα 300. Ο αριθμός αυτό επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι ένας μικρός αριθμός φορέων μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα, όταν ευνοήσουν οι συνθήκες. Και ο Αύγουστος προσέφερε τις κατάλληλες συνθήκες: χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις), συγχρωτισμός ημέρα και νύχτα σε δημόσιους χώρους και απροθυμία στον αυτο-περιορισμό όσων θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Προς τα κάτω ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων

Από τα 48 έτη που ήταν ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας, τώρα πια έχει πέσει στα 39 έτη, απόδειξη της εκτεταμένης διασποράς του κορονοϊού στις νεαρότερες ηλικίες. Η ηλικιακή ομάδα των 18-45 υπερ-εκπροσωπείται στις διαγνώσεις των νέων κρουσμάτων. Παράλληλα αυξήθηκαν και οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων, 65 ετών και άνω. Από τους 203 θανάτους στις 30 Ιουλίου χθες είχαμε φτάσει στους 256. Οι 15 εκ των 53 θανάτων που αφορούν τις πρώτες 28 ημέρες του Αυγούστου προέρχονται από δύο οίκους ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση του Ασβεστοχωρίου, η ιχνηλάτηση έδειξε ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε στους ηλικιωμένους τροφίμους από έναν νεαρό εργαζόμενο.

Αν και ελήφθησαν άμεσα μέτρα, με προεξάρχουσα την απαγόρευση των επισκεπτηρίων στους οίκους ευγηρίας και τον μοριακό έλεγχο όλων των εργαζομένων, δυστυχώς μια τρόφιμος στον οίκο ευγηρίας τον Εύοσμο βρέθηκε θετική και ήδη από τη συγκεκριμένη δομή προχθές καταγράφηκε η πρώτη ανθρώπινη απώλεια. Η ιχνηλάτηση των επαφών δεν έχει προς το παρόν καταλήξει σε σαφή στοιχεία για το πώς ο κορονοϊός εισχώρησε στον οίκο ευγηρίας του Ευόσμου.

Μοριακά τεστ και την ιχνηλάτηση επαφών

Παράλληλα, καθώς ολοκληρώνεται η επιστροφή των εκδρομέων από τις τουριστικές περιοχές και προκειμένου να κριθεί πότε θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, ο ΕΟΔΥ θα δώσει περισσότερη έμφαση στον αριθμό των διενεργούμενων τεστ. Ήδη ανακοινώθηκε ότι δημιουργούνται τρία νέα σημεία εξέτασης στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει δυνατότητα να ξεπεραστεί και ο αριθμός των 12.000 τεστ ημερησίως. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξετάσει και το ενδεχόμενο να προτείνει την περαιτέρω διεύρυνση του πληθυσμού που υποβάλλεται σε μοριακό διαγνωστικό τεστ, ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας.

Τέλος, το ήδη υπάρχον σύστημα ιχνηλάτησης, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, που διαθέτει η χώρα μας και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έλεγχο του πρώτου κύματος της επιδημίας, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες. Έτσι ώστε το οποιοδήποτε δεύτερο κύμα της COVID-19 να βρει την Ελλάδα έτοιμη και να μην δεχθεί πιέσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά ούτε και το σύστημα ιχνηλάτησης.

Νέα δέσμη μέτρων

Σήμερα το απόγευμα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται να συμμετάσχει στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, και παρουσία των κ.κ. Γκίκα Μαγιορκίνη και Νίκου Χαρδαλιά θα παρουσιάσει μια νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων για τη λειτουργία των δομών που φιλοξενούν ηλικιωμένους.

Δείτε ακόμη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις