Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υπόθεση Ναβάλνι: Οι προβληματισμοί της Γαλλίας
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Οι προβληματισμοί της Γαλλίας

Υπόθεση Ναβάλνι: «Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μπροστά σ'αυτή την εγκληματική πράξη εναντίον ενός μείζονα παράγοντα της ρωσικής πολιτικής ζωής», δήλωσε ο υποδιευθυντής επικοινωνίας στο Κε ντ' Ορσέ.

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Γαλλία κατήγγειλε την «εγκληματική πράξη» εναντίον του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, θύματος δηλητηρίασης, σύμφωνα με τη Γερμανία, και ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν «ταχεία και διαφανή έρευνα», ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μπροστά σ’αυτή την εγκληματική πράξη εναντίον ενός μείζονα παράγοντα της ρωσικής πολιτικής ζωής», δήλωσε ο υποδιευθυντής επικοινωνίας στο Κε ντ’ Ορσέ και πρόσθεσε πως είναι «απαραίτητο οι ρωσικές αρχές να φέρουν σε πέρας μια ταχεία και διαφανή έρευνα που θα επιτρέψει να διαπιστωθούν οι συνθήκες στις οποίες έγινε αυτή η πράξη».

Το Παρίσι εκτιμά πως «οι υπεύθυνοι αυτής της πράξης θα ταυτοποιηθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» και επαναλαμβάνει τη βούλησή του να προσφέρει στον αντιπολιτευόμενο και στους οικείους του την «υποστήριξή (του) σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Από την μεριά του το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι Γερμανοί θεράποντες γιατροί του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι βιάστηκαν να μιλήσουν για δηλητηρίαση του Ναβάλνι, όπως και ότι είναι νωρίς προς το παρόν να ξεκινήσει έρευνα καθώς μέχρι στιγμή δεν έχει βρεθεί η ουσία με την οποία δηλητηριάσθηκε. «Αρχικά πρέπει να βρεθεί η ουσία, να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία της κατάστασης αυτής. Δηλαδή για την έρευνα πρέπει να υπάρχει αφορμή. Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το χρονικό της δηλητηρίασης

Ο Ναβάλνι αρρώστησε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και το αεροπλάνο έκανε επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, στο Twitter, σημειώνοντας ότι οι συνεργάτες του υποψιάζονται ότι δηλητηριάστηκε από κάτι που αναμίχθηκε στο τσάι του. Ο Αλεξέι έχει τοξική δηλητηρίαση. Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε στο νοσοκομείο», ανέφερε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε κατηγορήσει το Κρεμλίνο για πραξικόπημα και παραβίαση του συντάγματος αναφορικά με την οργάνωση δημοψηφίσματος, το οποίο προωθεί μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στον Πούτιν να παραμείνει στη θέση του για ακόμα δυο θητείες. Σύμφωνα με έναν συνεπιβάτη του, λίγο μετά την εκδήλωση της αδιαθεσίας του, ο Ναβάλνι «ούρλιαζε από τον πόνο». «Στην αρχή της πτήσης πήγε στην τουαλέτα και δεν επέστρεψε. Ηταν πραγματικά πολύ άρρωστος και ούρλιαζε από τον πόνο. Δεν είπαν τι ακριβώς του συνέβη. Προσγειωθήκαμε στο Ομσκ, όπου περίμενε ασθενοφόρο για να τον παραλάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμη

Κρεμλίνο για Ναβάλνι: Η διάγνωση δεν υποδεικνύει σίγουρη δηλητηρίαση
Daily Mail: Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να παραιτηθεί
Ταϊλάνδη: Νεκρή 20χρονη  μαζορέτα μετά από καψόνι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις