Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Πληροφορίες για εκκίνηση επαφών για την Ανατολική Μεσόγειο
ΑΠΟ ΤΙ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Πληροφορίες για εκκίνηση επαφών για την Ανατολική Μεσόγειο

Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας: Πληροφορίες για εκκίνηση διαλόγου, διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την επόμενη βδομάδα - Από τι θα εξαρτηθεί.

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Πληροφορίες για εκκίνηση διαλόγου, διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, είναι πιθανό στις 28 Αυγούστου να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, όλα-όμως- θα κριθούν από την τουρκική προκλητικότητα. Μέχρι τις 28 Αυγούστου και την απαρχή του διαλόγου, εφόσον πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, μεσολαβούν η λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23 Αυγούστου, ενώ στις 25-26 ψηφίζεται η ελληνο-αιγυπτιακή και ελληνο-ιταλική συμφωνία στη Βουλή.

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για να αποφασίσει τυχόν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open το τραπέζι του διαλόγου θα καθίσουν ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Τσαγατάι Ερτσιγιές από την τουρκική.

Τουρκία: «Μεγαλεία» σουλτάνου ονειρεύεται ο Ερντογάν

Σε ένα ακόμη παραλήρημα μεγαλείου προχώρησε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλούμενος την μάχη του… Ματζικέρτ πριν από χίλια χρόνια μεταξύ του σουλτάνου Αρσλάν και του Βυζαντίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του την Πέμπτη σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι επιθυμεί ν’ αναβιώσει την ιστορία ακολουθώντας τα χνάρια του Αλπ Αρσλάν, που με την επικράτησή του επί των στρατευμάτων του βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού Δ’ Διογένη, έθεσε τις βάσεις για την κυριαρχία των Σελτζούκων στην Aνατολία.

Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν.

Επικοινωνιακό show

Η “έκπληξη” που προανήγγειλε την Τετάρτη πως θα ανακοινώσει σήμερα ο Ερντογάν αφορά πιθανότατα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα. Αρχικά την πληροφορία είχε διαρρεύσει το τουρκικό Bloomberg ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε και το Reuters με Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν πως βρέθηκαν αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. “Τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο μπλοκ Δούναβης-1. Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 20 χρόνια” είπαν χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να στήσει ένα ακόμη επικοινωνιακό “show” και στην περιοχή που βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο “Φατίχ” οι προετοιμασίες είναι έντονες ενώ σπεύδουν τηλεοπτικά συνεργεία για να καλύψουν το γεγονός.

Συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Ανγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν το βράδυ της Πέμπτης, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασαν τη στάση που κρατά μέχρι τώρα η Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας το μήνυμα: Καμία απειλή σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα γίνεται ανεκτή.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Γάλλου προέδρου: «Στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε τη διμερή μας συνεργασία πάνω στο στόχο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουμε τον ξεκάθαρο εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Και οι δύο πολιτικοί επανέλαβαν με άκρως επικριτικό τόνο στο μήνυμά τους με αποδέκτη την Τουρκία ότι «δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.

Μέρκελ – Μακρόν κατά των τουρκικών προκλήσεων

Δείτε ακόμη

“Βόμβα” του Nordic Monitor: Το μυστικό σχέδιο Suga της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά

Ντονμέζ: “H Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει την παρουσία της, κρύφτηκε πίσω από ξένες δυνάμεις”

Απίστευτος Ερντογάν: Εξαιτίας του Κεμάλ Ατατούρκ χάσαμε τα νησιά του Αιγαίου

Πατέρας δύο παιδιών, έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα – Ο “μάγκας” που έβγαλε νοκ άουτ το Κεμάλ Ρέις
Τούρκος αντιπτέραρχος εν αποστρατεία: «Η ελληνική Π.Α. μπορεί να βομβαρδίσει την Άγκυρα»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις