Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβερνήτης “Λήμνος”: Η άγνωστη συνομιλία του με τον Παναγιωτόπουλο
ΜΕΣΩ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Κυβερνήτης “Λήμνος”: Η άγνωστη συνομιλία του με τον Παναγιωτόπουλο

Κυβερνήτης "Λήμνος": Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε δια ασυρμάτου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχο (Μάχιμο) Ι. Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του.

Κυβερνήτης “Λήμνος”: Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που συνέβη στο Αιγαίο με τις φρεγάτες «Kemal Reis» και «Λήμνος», έρχεται στο φως η συνομιλία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον κυβερνητική του ελληνικού πλοίου. Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε δια ασυρμάτου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχο (Μάχιμο) Ι. Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του:

«Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», του είπε ο υπουργός ενώ ο κυβερνήτης της Λήμνου του είπε, με περισσή ταπεινότητα, ότι απλώς έπραξε το καθήκον του και ότι είναι τιμή του που του ομιλεί ο υπουργός Αμυνας. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» από λάθος χειρισμού του κυβερνήτη της και επειδή επιχείρησε να προκαλέσει, προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Το τουρκικό σκάφος δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας. Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis.

Kemal Reis: Αυτός είναι ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας;

Σύμφωνα με πρόσφατα βίντεο, αυτός είναι ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis, η οποία αποσύρθηκε από την συνοδεία του Oruc Reis με τρύπα 5Χ1,5 στην δεξιά πίσω πλευρά, μετά την σύγκρουσή της με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος. Ο Μεχμέντ Οζγκούρ Οζομέκ προσπάθησε να εμβολίσει την φρεγάτα Λήμνος, όμως ο επιδέξιος χειρισμός του Έλληνα κυβερνήτη άλλαξε τις ισορροπίες και εμβόλισε αυτός το Kemal Reis. Oι Τούρκοι φέρουν βαρέως την συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού η συγκεκριμένη φρεγάτα είναι το καμάρι του τουρκικού στόλου.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι αναφορές στο Twitter παλαιών ναυτών του Οζομέκ τον οποίο κατηγορούν ως Κεμαλιστή. Δηλαδή σύμφωνα με τον Ερντογάν προδότη της Τουρκίας…

Δείτε το βίντεο με δηλώσεις του Τούρκου κυβερνήτη πέρσι τον Ιανουάριο, όπου είχε φιλοξενήσει στο πλοίο του κάμερες για αφιέρωμα της τουρκικής τηλεόρασης στο Kemal Reis και το προσωπικό του:

Το Oruc Reis πλέει ακόμα στην ελληνική ΑΟΖ

Ήδη το “Oruc Reis” έκλεισε μια εβδομάδα που μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 23 Αυγούστου, ενώ η Άγκυρα ετοιμάζει αμέσως μετά να στείλει το “Κανουνί” ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο στην περιοχή. Το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο παραμένει τεταμένο με το πολεμικό ναυτικό να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και να παρακολουθεί την πορεία του ερευνητικού πλοίου, ενώ δεκάδες είναι οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών που χθες έφτασαν τις 35.

Ωστόσο η τακτική που ακολουθεί το Βερολίνο που εξακολουθεί να μην βλέπει τις παράνομες ενέργειες του “Oruc Reis” έχει προκαλέσει “τριγμούς” στις σχέσεις την Αθήνα τα οποία επιβεβαιώθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο των ΥΠΕΞ. Η Γερμανία μπλόκαρε την κοινή δήλωση καταδίκης της Άγκυρας και στήριξη της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και η ελληνική πλευρά με την σειρά της έβαλε “φρένο” στην προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία. Το Βερολίνο φέρεται να ενοχλήθηκε με την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία όμως είναι νόμιμη και σέβεται το διεθνές δίκαιο κάτι που δεν ισχύει με το τουρκολυβικό μνημόνιο, ενώ στην Αθήνα υπάρχει δυσφορία για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Γερμανική Καγκελαρία δεν έχει σχολιάσει αν οι κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου είναι παράνομες.

Επίσης η Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δέχθηκε να παραμείνει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο μέχρι τις 23 Αυγούστου όπως έχει αποφασίσει η Τουρκία και μετά να ξεκινήσουν οι προσπάθειες διαλόγου με την Αθήνα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την άμεση αποχώρηση του “Oruc Reis” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, παράλληλα έχει ξεκαθαρίσει πως η ελληνική πλευρά δεν θα συζητήσει με την Άγκυρα όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι απειλές από την Τουρκία.

Oruc Reis: Ελληνικό υποβρύχιο έκοψε τα καλώδια;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής ιστοσελίδας rua.gr, στις 13 Αυγούστου, όταν η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Λήμνος μπήκε σε αντιπαράθεση με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, ελληνικό υποβρύχιο κατέστρεψε τον εξοπλισμό του Oruc Reis. “Ενώ οι ελληνικές και οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν ελιγμό γύρω από το Oruc Reis, το ελληνικό υποβρύχιο περνούσε κάτω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Οι ακριβείς πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχουν αναφερθεί, αλλά, προφανώς, τα ελληνικά υποβρύχια έκοψαν τα καλώδια και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό”, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο δεν επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μετά από αυτό, το Oruc Reis φέρεται να διέκοψε την έρευνα.

“Η Ελλάδα είχε προηγουμένως προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα παρέμβει σε τέτοιες εργασίες, υπαινιγμό για διακοπή καλωδίων ή ζημιά στον εξοπλισμό. Τώρα, προφανώς, έχει αρχίσει να κάνει πραγματικότητα τις απειλές της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα είχε επιτεθεί στο σεισμικό πλοίο της Oruc Reis και προειδοποίησε ότι αν το ξανακάνει στο μέλλον, η Τουρκία θα δώσει αντίποινα“, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Ένα μήνα μετά έκτακτη σύνοδος για την Α. Μεσόγειο

Η Κομισιόν που παρακολουθεί ως θεατής την συνεχείς παράνομες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε πως είναι πιο κρίσιμη η κατάσταση που επικρατεί στην Λευκορωσία και για αυτό τον λόγο ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των “27” ηγετών για την Τετάρτη. Παράλληλα σε δεύτερο χρόνο και ένα μήνα αργότερα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Οι Βρυξέλλες που δείχνουν να μην επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Ο Ζοζέ Μπορέλ τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Άγκυρα και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν στις 27 Αυγούστου που έχει προγραμματιστεί μία ακόμη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. θα έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τα μέτρα κατά της Τουρκίας, κάτι που ζητά συνεχώς η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει τις διπλωματικές του επαφές και σήμερα θα επισκεφθεί την Κύπρο όπου θα συναντηθεί τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη. Στόχος του υπουργού Εξωτερικών είναι η χάραξη κοινής πορείας μεταξύ των δύο χωρών απέναντι στην Άγκυρα.

Oruc Reis: Παρακολουθείται στενά από το Πολεμικό Ναυτικό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις