Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Τουρκία: Ενημερώνονται οι αρχηγοί – Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις
ΤΟ ORUC REIS ΜΙΑ "ΑΝΑΣΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

Μητσοτάκης Τουρκία: Ενημερώνονται οι αρχηγοί – Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις

Μητσοτάκης Τουρκία: Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση με την Τουρκία καθώς από χθες, το Oruc Reis πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Διπλωματικός πυρετός, ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης Τουρκία: Συνεχίζει τον χαβά της Τουρκία, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.  Την ίδια ώρα, ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για “μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς”. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο χάρτης δείχνει τις κινήσεις του “Oruc Reis” εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα σύνορα της ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, παρουσιάζει τις απόψεις του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος τονίζει πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Τουρκικά ελικόπτερα γύρω από το Ορούτς Ρέις ερευνούν για παρουσία Ελληνικών υποβρυχίων

“Η Ελλάδα έχει προκαλέσει αναστάτωση”

“Το “Oruc Reis” ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα (χθες) στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτήν τη δραστηριότητα”, σημειώνει ο Ερσιγιές. Ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

“Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το “Oruc Reis” και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό”, επισημαίνει ο τούρκος διπλωμάτης.

Ο Ερσιγιές προσθέτει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους αδικαιολόγητους, άδικους, και παράλογους ισχυρισμούς της. “Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή εξαιτίας αυτών των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών”, καταλήγει. Και όπως προσθέτει το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερσιγιές παραθέτει στην ανάρτησή του πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς αυτές πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της ισότητας.

https://twitter.com/CErciyes/status/1292914968132751360?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1292914968132751360%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.embedly.com%2Fwidgets%2Fmedia.html%3Ftype%3Dtext2Fhtmlkey%3Dfd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13schema%3Dtwitterurl%3Dhttps3A%2F%2Ftwitter.com%2Fcerciyes%2Fstatus%2F1292914968132751360image%3D

Ερντογάν: Δεν θα εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της

Από χθες το απόγευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, συνέχισαν την τακτική τους με την προκλητική στάση κατά της Αθήνας. Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του είπε πως δεν θα επιτρέψει να αφήσουν την Τουρκία «εγκλωβισμένοι στα σύνορά της», ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου για άλλη μία φορά, χαρακτηρίζοντάς την «άκυρη».

«Το πιο σημαντικό ζήτημα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά το έδειξε για άλλη μια φορά και στράφηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία δεν είχε νομική βάση. Η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προσπαθεί να εγκλωβίσει τη χώρα στις ακτές της, αγνοώντας τα τεράστια τουρκικά εδάφη. Όσοι αγνοούν τις εκκλήσεις μας για διάλογο σκοτεινιάζουν το μέλλον τους», ανέφερε ο Ερντογάν.

Η αντίδραση της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός, αλλά και το ΥΠ.ΕΞ ενημέρωσαν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ για την παρουσία του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησαν να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων. Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ μάλιστα, προχώρησε σε ένα αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, τονίζοντας πως «δεν θα γίνουν δεκτοί εκβιασμοί», ενώ κάλεσαν την Άγκυρα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να πράξει το ίδιο και η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και ενημέρωσε για τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή. Νωρίτερα, το ΥΠ.ΕΞ εξέδωσε και μήνυμα για τη NAVTEX της Τουρκίας σε αυστηρό ύφος, τονίζοντας πως η κίνησή τους αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ, θα έχει σήμερα τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που η Αγκυρα κλιμακώνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, με το Oruc Reis.

Από χθες ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει σειρά διπλωματικών επαφών προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές αντιδράσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία και με τον Σαρλ Μισέλ, ενημερώνοντάς τον για τη νέα ανησυχητική στάση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Μήνυμα από τις ΗΠΑ

Η στάση Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΕΕ Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά της ΕΕ, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι υπό παρακολούθηση, ενώ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Σεπτέμβρη, αναμένεται να συζητηθεί εκτενέστερα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Η Γερμανία έκανε λόγο για «λάθος μήνυμα» της Αγκυρας, τονίζοντας πως χρειάζονται επειγόντως «βήματα αποκλιμάκωσης» στην περιοχή, αλλά και πως επιδιώκει να υπάρξει απευθείας συνομιλία Ελλάδας και Τουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις