Αθήνα

°C

Κυριακή

24

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Οσμάν Καβαλά: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο
ΚΟΣΜΟΣ

Οσμάν Καβαλά: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο

Οσμάν Καβαλά: Παραμένει φυλακισμένος παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου τον Φεβρουάριο για την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης».

Οσμάν Καβαλά: Χίλιες μέρες στις φυλακές της Τουρκίας χωρίς καν να έχει καταδικασθεί έκλεισε χθες ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας». Ο Καβαλά παραμένει φυλακισμένος παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου τον Φεβρουάριο για την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

«Έχουμε 1.000 ημέρες βιασμού της ζωής μας. Η μητέρα του συζύγου μου έχει περάσει τα 90 και δεν ξέρει αν θα μπορέσει μια μέρα να ξαναδεί τον γιο της», δήλωσε η σύζυγος του Οσμάν Καβαλά Αϊσέ Μπουγκρά κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου το περασμένο Σάββατο. Ο Οσμάν Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός. Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο, δεν αποφυλακίστηκε διότι αμέσως ετέθη υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Οσμάν Καβαλά: Ένας ακτιβιστής επιχειρηματίας

Οι υποστηρικτές του πραγματοποιούν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #freeOsmanKavala. Ο δικηγόρος του Ιλκάν Κογιουντσού διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να στηρίζει τις κατηγορίες κατά του πελάτη του. Ο Οσμάν Καβαλά είναι γνωστός για την υποστήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων υπέρ ενός διαλόγου για την ειρήνη, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του Κουρδικού και της αρμενοτουρκικής συμφιλίωσης.

Με ρίζες από την Ελλάδα

Γεννημένος το 1957 στο Παρίσι, ο Οσμάν Καβαλά ακολούθησε σπουδές Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πριν αναλάβει τη ηνία της οικογενειακής επιχείρησης μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1982. Όμως, σταδιακά αφιερώθηκε στον εκδοτικό τομέα, την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι σχέσεις του με την Ελλάδα ήταν πάντα στενές και σε επιχειρηματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Ο παππούς και ο πατέρας του είχαν γεννηθεί και ζήσει στην Καβάλα. Ήταν καπνέμποροι. Έναν χρόνο πριν συλληφθεί ο Οσμάν Καβαλά είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Καβάλας για τους δρόμους του καπνού. Το 1982, ιδρύει τον εκδοτικό οίκο Iletisim, σήμερα έναν από τους εγκυρότερους της χώρας, ο οποίος εκδίδει βιβλία και περιοδικά αφιερωμένα στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Το Ιδρυμα Anadolu Kültür, που ίδρυσε το 2002, επιτρέπει στην τουρκική κοινωνία να συζητήσει δύσκολα θέματα όπως η αρμενική γενοκτονία, μέσω πολιτιστικών προγραμμάτων. Ταπεινόφρων αλλά πεισματάρης, ευγενής αλλά ευθύς, ηγετικός αλλά ποτέ αλαζονικός: με τις λέξεις αυτές τον περιγράφουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του. «Δεν ξέρω πόσες φορές μετέφερα μαζί του καρέκλες κατά την προετοιμασία των εγκαινίων μιας έκθεσης», δηλώνει η Ασένα Γκιουνάλ, διευθύντρια του Anadolu Kültür. Για την υποδοχή εκθέσεων ο Οσμάν Καβαλά μετέτρεψε μια πρώην αποθήκη καπνού που κληρονόμησε σε πολιτιστικό κέντρο που σήμερα ονομάζεται Ντεπό. «Δεν τον είδα ποτέ να απορρίπτει κάποιον που ερχόταν με μία ενδιαφέρουσα ιδέα, είτε στον λογοτεχνικό είτε στον κινηματογραφικό τομέα», λέει η Ασένα Γκιουνάλ.

«Κόκκινος δισεκατομμυριούχος»

Η φυλάκισή του τον μετέτρεψε σε σύμβολο της καταστολής κατά της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, που συνοδεύτηκε από μαζικές διώξεις. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Οσμάν Καβαλά εργάσθηκε για μία «καλύτερη Τουρκία», χωρίς διακρίσεις, σε μία στιγμή που η τουρκική κοινωνία παραμένει πολωμένη απέναντι σε καυτά θέματα όπως ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους ή το κουρδικό ζήτημα.

«Πιστεύω ότι ο Οσμάν εκτιμούσε πάντοτε την αξία των πρωτοβουλιών των πολιτών για το κοινό καλό», δηλώνει η Εμμα Σίνκλερ-Γουέμπ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch. «Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα πραξικόπημα. Είναι εξοργιστικό να γίνεται στόχος σε ένα ακατανόητο πολιτικό παιγνίδι». Η επιλογή του Οσμάν Καβαλά να αφιερωθεί σε ακανθώδη ζητήματα, αντί να διάγει απλώς μία άνετη ζωή, του δίνουν ένα προφίλ που έχει τροφοδοτήσει σειρά θεωριών συνωμοσίας. Ο τουρκικός κυβερνητικός Τύπος του έχει δώσει το προσωνύμιο «κόκκινος δισεκατομμυριούχος», συγκρίνοντάς τον με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, που αποτελεί στόχο πολλών αυταρχικών ηγετών στον κόσμο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απελευθερώστε τον Καβαλά

Η διπλωματία των ΗΠΑ παρότρυνε χθες Δευτέρα τις αρχές της Τουρκίας να προχωρήσουν στην αποφυλάκιση του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά. Ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή μολονότι δεν έχει καταδικαστεί για απολύτως τίποτε, θύμισε ο Κέιλ Μπράουν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων» συνέχισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τη δέσμευσή της στη δικαιοσύνη και στο κράτος του δικαίου και να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά (…) ενόσω θα συνεχίζεται μια δίκαιη, διαφανής και ταχεία διαδικασία για τη διευθέτηση της υπόθεσής του» συμπλήρωσε.

Δείτε ακόμη

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός είναι μακράν η χειρότερη υγειονομική έκτακτη κατάσταση στον κόσμο
Οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε «lockdown»
Το πανέμορφο νησάκι που “σοκάρει” την επιστήμη – Κανείς ντόπιος δεν κόλλησε κορονοϊό, αν και ήρθαν σε επαφή με κρούσματα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις