Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά Ερντογάν: 350.000 μουσουλμάνοι στην προσευχή – “Έγινε και πάλι τζαμί”
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: 350.000 μουσουλμάνοι στην προσευχή – “Έγινε και πάλι τζαμί”

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Αφού προσευχήθηκε στην Αγιά Σοφιά, που λειτούργησε σήμερα ως τζαμί για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις λίγο αργότερα.

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του λίγο νωρίτερα για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ” η Αγιά Σοφιά ήταν τζαμί και έγινε και πάλι τζαμί”.  Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού” ο Ερντογάν σε δηλώσεις του τόνισε ότι είδε πως συγκεντρώθηκαν περίπου 350.000 άνθρωποι στην Αγία Σοφία και πέριξ αυτής, για να παρακολουθήσουν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά τη μετατροπή της σε τέμενος. Οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν έγιναν μετά την προκλητική κίνηση του να διαβάζει το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά. Ο Τούρκος πρόεδρος, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις του πολιτισμένου κόσμου, διάβασε απόσπασμα από το Κοράνι λίγο πριν από τις πρώτες προσευχές της Παρασκευής μέσα στην Αγιά Σοφιά, μετά από 86 χρόνια. Και προκάλεσε τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Είναι η πρώτη προσευχή στην ιστορική Εκκλησία που έγινε τζαμί μετά από 86 χρόνια, όπως είπε και ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια. Ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το “τέμενος Αγία Σοφία”. Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 10. Σημειώνεται πως μέσα στην Αγιά Σοφιά βρίσκονται 1.000-1.500 άτομα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν απ’ έξω, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις Ερντογάν περίπου 350.000 κόσμος έχει συγκεντρωθεί στον περιβάλλοντα χώρο.

https://www.facebook.com/euronews/videos/3674457885900932/

Παγκόσμια κατακραυγή

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο. Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Ως “κήρυξη πολέμου στην κοσμική Τουρκία” και “κακοποίηση της θρησκείας” επέκρινε η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας Κλαούντια Ροτ (Πράσινοι) τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σε συνέντευξή της στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), η κυρία Ροτ έκανε ακόμη λόγο για υπέρβαση ορίων εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει “να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου”, ενώ “διχάζει την κοινωνία” και “προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση και την κρίση του κορονοϊού”.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Bundestag, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει με κάτι περισσότερο από την έως τώρα ασκηθείσα κριτική. “Αν η ΕΕ τοποθετείτο υπέρ του να μην προμηθεύει πλέον εξοπλιστικά συστήματα ή εάν λαμβάνονταν και οικονομικά μέτρα, αυτό θα πονούσε τον Ερντογάν”, δήλωσε η κ. Ροτ και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα είναι πως η ΕΕ “κρύβεται”, επειδή με την προσφυγική συμφωνία έχει καταστεί εξαρτημένη από τον Τούρκο Πρόεδρο.

https://twitter.com/RAnsari596/status/1286611334285545472?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1286611334285545472%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.embedly.com%2Fwidgets%2Fmedia.html%3Ftype%3Dtext2Fhtmlkey%3Dcb7145f1731b4c328f8e4d2201854ceaschema%3Dtwitterurl%3Dhttps3A%2F%2Ftwitter.com%2Fransari596%2Fstatus%2F1286611334285545472image%3D

Ισλαμοποίηση του I.N. της Αγίας του Θεού Σοφίας

Bαθύτατη ανησυχία και αποδοκιμασία για τη μονομερή δράση της τουρκικής κυβέρνησης για την εκ νέου ισλαμοποίηση του I.N. της Αγίας του Θεού Σοφίας, εκφράζουν ελληνικές κοινότητες και οργανώσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Εξαρχίας Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Ιωσήφ, μαζί με τους άρχοντες οφφικιάλους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (ΑΤΧΜΕ), και όλο τον ιερό κλήρο.

“Πιστεύουμε ότι μια τέτοια δράση -η οποία έχει λάβει παγκόσμιες αντιδράσεις- αποτελεί πραγματικό πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ θρησκειών και χωρών, και συνεπάγεται μια βαθιά πληγή για την Ορθόδοξη και την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα”, δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: “Δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάσουμε εδώ τις ιστορικές λεπτομέρειες που μαρτυρούν την υπερθετική σημασία του μνημείου, πόσο μάλλον το λειτουργικό συμβολισμό που διεισδύει βαθιά στη συνείδηση όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών ανά τον κόσμο. Η Αγία Σοφία ήταν για αιώνες -από την κατασκευή της μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης- το αδιαμφισβήτητο ορόσημο σύμβολο όλων των Χριστιανών.

Και παραμένει ακόμα! Η ιστορία της ‘’Ρωμιοσύνης”, της οποίας είμαστε διάδοχοι στη Νότια Αμερική, μπορεί να συνοψιστεί σε αυτό το μαρτυρικό και καταλυτικό μνημείο της ιστορίας των χριστιανών, από τις πιο εξαίσιές τους δυνατότητες και αρετές, μέχρι τις πιο υποτιμημένες αδυναμίες τους. Αιώνες ιστορίας είναι ενσωματωμένοι σε αυτό το κτίσμα, που ακόμα υπεροχικά μαρτυρεί ότι η Σοφία του Θεού, ο Υιός και Λόγος του Θεού -ο Κύριος της ιστορίας- είναι και ο Κύριος της Δόξης που διέπει την τελειωτική κατεύθυνση όλων των ανθρώπων για τη σωτηρία τους, παρά τις αμαρτίες και αδυναμίες τους”.

Για “απαράδεκτη συμπεριφορά που δεν έχει λάβει υπόψη καμιά από τις εκκλήσεις των αρχηγών κρατών, θρησκευτικών ηγετών και διεθνών οργανισμών”, κάνει λόγο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, σε δηλώσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μας στενοχωρεί αφάνταστα αυτή η απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή του ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, επισημαίνει.

“Το γεγονός αυτό δεν θλίβει μόνο εμάς ως Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά τόσο όλους τους χριστιανούς, όσο και όλους τους ανθρώπους που σέβονται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και την πολιτισμική δημιουργία” συνεχίζει ο κ.κ. Χρυσόστομος και υπογραμμίζει: “Εμείς ως Εκκλησία Κύπρου, σεβόμαστε τους πιστούς του Ισλάμ ως συνανθρώπους μας και εικόνες Θεού. Δείχνουμε δε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς τα ιερά και όσιά τους, πράγμα που ζητούμε και για εμάς. Το ζήτημα αυτό, δεν αφορά βεβαίως μόνο την Αγία Σοφία, αλλά και όλους τους ιερούς ναούς μας, τα προσκυνήματα και κοιμητήρια των Ορθοδόξων στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος της νήσου μας, που από το 1974, βεβηλώνονται μετατρέπονται σε τζαμιά ή το χειρότερο, σε αποθήκες και στάβλους”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις