Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Marc Alpha: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ, “παίρνει” ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Marc Alpha: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ, “παίρνει” ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc Alpha: Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,6% έναντι 20,4% του ΣΥΡΙΖΑ – Εντονη ανησυχία δηλώνουν οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία.

Δημοσκόπηση Marc Alpha: Μεγαλώνει διαρκώς η ψαλίδα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο του Alpha και πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 10 – 13 Ιουλίου. Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται με 21,2 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 41,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,4%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Κάτω από το όριο του 3% μετρήθηκε το ΜέΡΑ25 (1,9%), ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 14% και το Λευκό-Άκυρο-Αποχή το 3%. Από τα νούμερα, προκύπτει ότι το κυβερνών κόμμα παίρνει ψηφοφόρους και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οκτώ στους δέκα αξιολογούν θετικά και μάλλον θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα ευρήματα αναφορικά με τον αν οι πολίτες εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, καθώς το 47,1% απαντά “ναι όπως και πριν”, το 41,6% “ναι, αλλά λιγότερο από πριν” και το 10,9% “όχι πλέον”. Επιπλέον, το 57,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν κάνει κάτι όταν διαπιστώσει παραβίαση των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό και μόλις ένας στους τρεις (34,5% για την ακρίβεια) διαμαρτύρεται στον υπεύθυνο. Ελάχιστοι (2,4%) είναι εκείνοι που επιλέγουν την οδό της επίσημης καταγγελίας.

Δημοσκόπηση Marc: Ανήσυχοι οι Έλληνες για την οικονομία

Οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση. Το 64,7% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να υποστεί μείωση αποδοχών λόγω της πανδημίας. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό (61,1%) ανησυχεί και για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Εντούτοις, περίπου οκτώ στους δέκα (79,4%) δεν θεωρούν πιθανό να κλείσει η επιχείρηση ή ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται λόγω της πανδημίας.

Τέλος, θετικά ή μάλλον θετικά “βλέπει” το 55,1% τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πήρε η κυβέρνηση, έναντι 41,1% που θεωρεί το αντίθετο.

Δημοσκόπηση Marc: Επιδείνωση των σχέσεων με τη Τουρκία

Με φόντο και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την Αγιά Σοφιά, το 74,7% των πολιτών δηλώνει πολύ και αρκετά ανήσυχο για επιδείνωση της κατάστασης με την γείτονα χώρα και το 24,2% ανησυχεί λίγο ή καθόλου.

Δημοσκόπηση Marc: Φρένο στις διακοπές

Περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες (51,4%) δεν θα πάνε φέτος διακοπές ούτε για λίγες μέρες. Από αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε, η πλειοψηφία (18,2%) αναφέρει ότι θα κάνει διακοπές στο εξοχικό ή στο χωριό. Μικρό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν πως θα πάνε σε μικρό ή μεγάλο ξενοδοχείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις