Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά – τζαμί: Οδηγίες ισλαμοποίησης
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά – τζαμί: Οδηγίες ισλαμοποίησης

Αγιά Σοφιά – τζαμί: Οι αγιογραφίες θα πρέπει να κρύβονται με τα κατάλληλα μέσα, ανακοίνωσε η Diyanet.

Αγιά Σοφιά – τζαμί: Η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet) εξέδωσε σήμερα οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει αναφορικά με τις αγιογραφίες στην Αγιά Σοφιά μετά την απόφαση να μετατραπεί σε τέμενος. Στη σχετική ανακοίνωση ζητείται οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα». Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς, και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε ρεπορτάζ της είχε αποκαλύψει ότι το σχέδιο των Τούρκων είναι να τοποθετηθούν ιδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αγιά Σοφιά – τζαμί: Διεθνείς αντιδράσεις

Την Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Τουρκία να αναθεωρήσει την στάση της με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά ότι «η Αγία Σοφιά είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας» και «δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς τρίτος». Η κίνηση αυτή έχει αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα, ενώ προκάλεσε επίσης καταδίκη από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είπε ότι η μετατροπή «θα προκαλούσε μεγάλο πόνο στον ρωσικό λαό». Έχει επίσης επικριθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Γενικότερα, οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας εμφανίζονται νευρικοί σχετικά με το πού θα οδηγήσει η τελευταία στροφή του Ερντογάν προς τον θρησκευτικό εθνικισμό. Ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, έχει ενισχύσει τη θέση του προβαίνοντας σε συνταγματικές αλλαγές και -μέσω του δημοψηφίσματος του 2017- αποκτά σχεδόν ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα ιδανικά του κοσμικού κράτους του Ατατούρκ.

Δείτε ακόμη

Μήνυμα Μακρόν σε Ευρώπη: “Μην αφήσετε άλλες δυνάμεις να ελέγξουν τη Μεσόγειο”
Θράσος Τσελίκ: “Η Ελλάδα είναι η μοναδική που δεν πρέπει να μιλά για την Αγιά Σοφιά”
Πολωνία: Οριστική η επανεκλογή του Ντούντα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις