Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά – Τουρκία: Μετά τον Τσαβούσογλου, προκαλεί την Ελλάδα και ο Τσελίκ
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά – Τουρκία: Μετά τον Τσαβούσογλου, προκαλεί την Ελλάδα και ο Τσελίκ

Αγιά Σοφιά - Τουρκία: Νέα άκρως προκλητική δήλωση από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, του AKP. “Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία με την UNESCO”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αγιά Σοφιά – Τουρκία: Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την απόφαση να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά προέβη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ. “Η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσα είναι η Ελλάδα. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα σίγησε το Αδδάν, βάζοντας τον κορονοϊό ως δικαιολογία. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για αυτό”, είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ. Μάλιστα, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε η Αγία Σοφία “θα διατηρηθεί καλύτερα” μετά την απόφαση μετατροπής της σε τζαμί. Πρόσθεσε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία απαιτούν αποδείξεις ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή σε ανθρώπους όλων των θρησκειών. “Θα δουν ότι το τζαμί θα είναι ανοιχτό για ανθρώπους όλων των θρησκειών όταν αυτό γίνει λειτουργικό στις 24 Ιουλίου” σημείωσε.

Απευθυνόμενος στην UNESCO, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία διατήρησης της Αγίας Σοφίας ως παγκόσμια κληρονομιά.

Το σχέδιο του Ερντογάν για το Τζαμί «Αγία Σοφία»

Αγιά Σοφιά: Προκλητικός και ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σχετικά τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων για το συγκεκριμένο θέμα. “Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο κανάλι TRT.

Αναφέρθηκε επίσης στην Ελλάδα, λέγοντας πως “δεν έχει δικαίωμα να μιλάει” καθώς “είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορονοϊού”. Υπενθυμίζεται πως η UNESCO ανακοίνωσε πριν από τρεις ημέρες, ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.

“Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα”, ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της. Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.

Δείτε ακόμη

Βανδάλισαν το Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα – «Απάντηση» για την Αγιά Σοφιά
Συμφωνία Δένδια – Ευρωπαίων για κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν συνεχιστεί η προκλητικότητα
Πρόταση Κορκίδη για εμπάργκο σε προϊόντα και υπηρεσίες από την Τουρκία
Άδωνις: “Να έχουμε σε ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις