Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τζαμί Τρίκαλα – βανδαλισμός: «Απάντηση» για την Αγιά Σοφιά
ΕΛΛΑΔΑ

Τζαμί Τρίκαλα – βανδαλισμός: «Απάντηση» για την Αγιά Σοφιά

Τζαμί Τρίκαλα - βανδαλισμός: Άμεσα στο σημείο έσπευσε υπηρεσία του δήμου Τρικκαίων για να προχωρήσει σε σχετικές εργασίες.

Τζαμί Τρίκαλα – βανδαλισμός: «Θύμα» επίθεσης αγνώστων έπεσε το Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα. Σύμφωνα με το trikalanews.gr, σήμερα τα ξημερώματα ομάδα Τρικαλινών πολιτών, ως ένδειξη διαμαρτυρία στην απόφαση του Ερντογάν να λειτουργήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, αντέδρασαν πετώντας πέτρες στην είσοδο του Κουρσούμ Τζαμί ή αλλιώς Τέμενος Οσμάν Σάχ. Άμεσα στο σημείο έσπευσε υπηρεσία του δήμου Τρικκαίων για να προχωρήσει σε σχετικές εργασίες, καθώς το σημείο αποτελεί στέκι της νεολαίας της πόλης και θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Σύμφωνα με το trikalaola, στόχος του δήμου είναι να υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη του χώρου στο Κουρσούμ Τζαμί. Το Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ των Τρικάλων είναι ισλαμικό τέμενος, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων. Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος.

Κοντά στο τζαμί σώζεται το οκταγωνικό μαυσωλείο (τουρμπές) του ιδρυτή του, Οσμάν Σαχ, εγγονού του σουλτάνου Σελίμ Α΄, κυβερνήτη της τοπικής επαρχίας (σαντζάκι) ο οποίος πέθανε στα Τρίκαλα το 1567/8.Κατά την παράδοση, ο Οσμάν έκτισε το τζαμί επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος ήπιων εκδηλώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις