Αθήνα

°C

Κυριακή

20

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δερμιτζάκης κορονοϊός: Πιθανό να απαγορευτούν τα πανηγύρια και τον Αύγουστο
ΕΛΛΑΔΑ

Δερμιτζάκης κορονοϊός: Πιθανό να απαγορευτούν τα πανηγύρια και τον Αύγουστο

Δερμιτζάκης κορονοϊός: Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι αν δεν μειωθούν τα κρούσματα θα πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο και να μπουν σε αυτή την απαγόρευση και άλλες εκδηλώσεις.

Δερμιτζάκης κορονοϊός: Έκκληση στην πολιτεία αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις να βάλουν ξανά τη χρήση της μάσκας με ένταση στην καθημερινότητα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και να σταματήσουν τις πολιτικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, απηύθυνε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε ότι αν δεν μειωθούν τα κρούσματα θα πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο και να μπουν σε αυτή την απαγόρευση και άλλες εκδηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας χθες αποφάσισαν να σταματήσουν τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου. «Αν έχουμε λίγα κρούσματα και γυρίσουμε στα επίπεδα του Μαΐου και των αρχών του Ιουνίου, τότε οι ατασθαλίες θα έχουν μικρότερο ρίσκο.

Αν όμως τα κρούσματα συνεχίσουν στο ρυθμό που είναι σήμερα, θα πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των πανηγυριών και να βάλουμε κι άλλες εκδηλώσεις μέσα στην απαγόρευση. Βλέπουμε εκδηλώσεις και συνωστισμούς σε εκκλησίες που δεν θα οδηγήσουν σε καλό αποτέλεσμα. Βλέπουμε συγκεντρώσεις και επισκέψεις πολιτικών όλων των κομμάτων όπου δεν υπάρχει χρήση μάσκας. Αυτά δεν χρειάζονται να γίνονται, μπορεί να γίνουν από του χρόνου, καλό είναι να μη γίνονται. Οτιδήποτε προκαλεί συνωστισμό και ειδικά όταν δεν φορά κανένας μάσκα πρέπει να το αποφεύγουμε», είπε ο καθηγητής. «Οι μάσκες για μένα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το ξαναβάλουμε στο τραπέζι και πολύ έντονα. Εντυπωσιάζομαι από τον κ. Τσιόδρα και θέλω να του δώσω συγχαρητήρια για το ότι φοράει μάσκα σε οποιαδήποτε εκδήλωση και εντός δημοσιότητας και εκτός.

«Να ξαναβάλουμε στο τραπέζι την έντονη χρήση μάσκας»

Πρέπει οι μάσκες να ξαναμπούν στην ατζέντα πολύ έντονα σαν ισχυρή σύσταση, ασχέτως από το αν βολεύει ή δεν βολεύει, από το εάν έχει ζέστη και λοιπά. Όλοι όσοι έχουν δημόσια παρουσία να δώσουν το παράδειγμα. Μιλώ για όλα τα επίπεδα δημόσιας παρουσίας, να δώσουν το παράδειγμα με τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις».Ο καθηγητής Γενετικής αναφέρθηκε στο άνοιγμα των συνόρων τις επόμενες μέρες τόσο με τη Μεγάλη Βρετανία όσο και με τη Σουηδία, λέγοντας ότι αυτές οι χώρες δεν αποτελούν πια ρίσκο. «Η Μεγάλη Βρετανία έχει περίπου 400 με 450 κρούσματα την ημέρα, δεν έχει καμία σχέση με τον παλιό τον αριθμό που ήταν 4.000 με 5.000. Όσο περνάνε οι μέρες αυτός ο αριθμός θα μειώνεται καθώς η πορεία είναι πτωτική.

Πρέπει να απομονώσουμε την ιστορία από την παρούσα κατάσταση. Αν μια χώρα έχει πάει πάρα πολύ άσχημα αλλά μπόρεσε στην παρούσα κατάσταση να ελέγξει τον ιό, εμάς αυτό μας ενδιαφέρει, η ιστορία δεν έχει καμία σχέση. Εμάς μας ενδιαφέρει το παρόν. Το παρόν στη Βρετανία είναι λίγο χειρότερο από την Ελλάδα, το παρόν στη Σουηδία είναι λίγο χειρότερο, γι’ αυτό και ανοίγουμε τα σύνορα μία βδομάδα αργότερα με την προσδοκία ότι θα πέσουν κι άλλο τα κρούσματα. Η Σουηδία έχει ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα για τεστ που σημαίνει ότι η ανίχνευση των κρουσμάτων είναι πολύ πιο καλή σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτές οι δύο χώρες δεν αποτελούν διαφορετικό επιδημιολογικό επίπεδο απ’ ό,τι οι άλλες χώρες. Δεν ανοίγουμε δηλαδή με μεγαλύτερο ρίσκο»

Σχετικά με το θέμα των ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τώρα είναι ένα ρίσκο, αλλά έχει σημασία από πού θα έρθουν οι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες η Νέα Υόρκη δεν είχε ούτε έναν θάνατο μετά από πάρα πολύ καιρό, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε πάρα πολύ, όμως τα επίπεδα εγρήγορσης πρέπει να υπάρχουν και η επιτροπή έχει μόνιμη παρακολούθηση των χαρακτηριστικών. Το μεγάλο μας όπλο μέχρι τώρα είναι αυτό, η ευελιξία και η ευκινησία που έχει όλο το σύστημα, δηλαδή η επιτροπή και όλοι οι άλλοι παράγοντες να παίρνουν αποφάσεις και να αλλάζουν τα δεδομένα γρήγορα. Αυτό ακριβώς είναι που προστατεύει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή: ότι γρήγορα κλείνουμε, ανοίγουμε και αλλάζουμε τα δεδομένα», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

Και κατέληξε: «Αυτό είναι το μεγάλο όπλο και παρά τις αγκυλώσεις του κράτους όσο παραμένει αυτό το όπλο είναι η μεγάλη μας επιτυχία. Αυτά τα αντανακλαστικά δεν τα έχουν άλλες χώρες. Έχω παρακολουθήσει και στην Ελβετία και σε άλλες χώρες πόσο γρήγορα παίρνουν τις αποφάσεις με τα καινούργια δεδομένα που είναι εξωγενή. Είναι πολύ πολύ πιο αργή η διαδικασία, είτε γιατί διστάζουν είτε και για άλλους λόγους».

 

Δείτε ακόμη

Μεγάλος Περίπατος: Μετά την μεγάλη επιβάρυνση της πρώτης μέρας οι ταχύτητες των οχημάτων σταδιακά βελτιώνονται
Καθηγητής Ηλιούπολη: Ένα τυχαίο περιστατικό οδήγησε στην σύλληψη του 44χρονου
Τον σκότωσε με ένα τηγάνι η πρώην νύφη του
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις