Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΝΔ κυβέρνηση: Ένας χρόνος στο τιμόνι της χώρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ κυβέρνηση: Ένας χρόνος στο τιμόνι της χώρας

ΝΔ κυβέρνηση: Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ και το πρόσημο είναι θετικό.

ΝΔ κυβέρνηση:Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ και το πρόσημο που λαμβάνει η κυβέρνηση από τους πολίτες είναι θετικό. Και είναι θετικό για δύο πολύ απλούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι διαχειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο δύο σοβαρές κρίσεις, αυτή του μεταναστευτικού και αυτή του κορονοϊού, και ο δεύτερος λόγος είναι ότι τήρησε σχεδόν κατά γράμμα τις προεκλογικές της υποσχέσεις ως προς την αναδιάρθρωση του κράτους και τις μεταρρυθμίσεις.

Στην πρώτη κρίση, αυτή του μεταναστευτικού, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη δοκιμάστηκαν σε υπερθετικό βαθμό, αφού στον Έβρο υπήρξε κατευθυνόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών προς την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση επέλεξε να «σφραγίσει» τα βόρεια σύνορά μας στέλνοντας δυνάμεις ακόμη και της αστυνομίας εκτός από τον στρατό και έτσι από τον φράχτη του Έβρου δεν πέρασε ούτε ένας παράνομος μετανάστης προς την χώρα μας.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

ΝΔ κυβέρνηση: Ενεργοποίηση της Ευρώπης

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ενεργοποίησε για πρώτη φορά τους Ευρωπαίους εταίρους με συνεχείς επαφές με τους ομολόγους του, αλλά και με συνεχείς δηλώσεις, μέσω των οποίων ζητούσε από την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι κινήσεις αυτές πέτυχαν στον μέγιστο βαθμό, αφού οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά απέστειλαν δυνάμεις στον Έβρο, ενώ αντιπροσωπεία και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών επισκέφθηκε τα σύνορά μας παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε έναν διπλό στόχο, από την μια κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία εργαλειοποιούν πολιτικά το προσφυγικό ζήτημα και από την άλλη με τον ίδιο εμφατικό τρόπο έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και επομένως οποιαδήποτε στιγμή η χώρα μας χρειαστεί ενίσχυση, αυτή θα πρέπει να παρέχεται.

Η κρίση του κορονοϊού

Η δεύτερη κρίση ήταν η αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε την έκταση της πανδημίας και εμπιστεύτηκε τις τύχες των πολιτών όχι σε πολιτικούς, αλλά σε επιστήμονες, δημιουργώντας μια επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακολουθώντας πιστά τις προτάσεις της επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την λήψη περιοριστικών μέτρων τόσο στην μετακίνηση των πολιτών, όσο και στην οικονομία, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι έως σήμερα η λιγότερο πληττόμενη χώρα της Ευρώπης και εκ των πιο ασφαλών προορισμών παγκοσμίως.

Τα εύσημα στην υγειονομική αντιμετώπιση του κορονοϊού έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από το σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον προγραμματισμό για την οικονομική ενίσχυση των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου και κατορθώνει να διεκδικήσει (και να λάβει) 32 δισ. ευρώ, που αποτελούν ένα εκ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης, που έχει λάβει ποτέ η χώρα μας από τις Βρυξέλλες.

Φοροελαφρύνσεις και ψηφιακή διακυβέρνηση

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αξιολογείται μόνο για τις δύο πολύ σοβαρές κρίσεις που μόλις περιγράψαμε, αφού έχει να επιδείξει έργο και πριν το μεταναστευτικό και την πανδημία. Από την ανάληψη των καθηκόντων της έως σήμερα έχουν ψηφιστεί μια σειρά νομοθετημάτων που μεταρρυθμίζουν το κράτος και μια σειρά φοροελαφρύνσεων που ευνοούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η χώρα μας βγήκε αρκετές φορές στις αγορές αναζητώντας χρήματα, τα οποία έλαβε και μάλιστα με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, γεγονός που έδειξε ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την νέα κυβέρνηση. Στην ψηφιακή διακυβέρνηση προχώρησε η λειτουργία του αριθμού 112, ενώ μια σειρά συναλλαγών των πολιτών με το κράτος και τις υπηρεσίες του γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Νομοθετικό έργο

Ψηφίστηκε το άσυλο στα Πανεπιστήμια σε μια προσπάθεια να μην γίνονται αυτά εστίες έκνομων πράξεων, ενώ ψηφίστηκε και το επίδομα γέννησης για κάθε παιδί που ήρθε στην ζωή από την πρώτη ημέρα του 2020. Στα θετικά της κυβέρνησης καταγράφονται οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, όπως είχε προγραμματιστεί προεκλογικά. Τέλος, υπάρχουν νέοι νόμοι για την ιθαγένεια και νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τρόπους που αξιοποιούν τα χρήματα του κεντρικού κράτους για υποδομές και έργα τοπικού ενδιαφέροντος.

Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις στην ενέργεια, αφού μετά την διάσωση της ΔΕΗ που ήταν ένα από τα πρώτα προβλήματα που κληρονομήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση νομοθέτησε την απολιγνιτοποίηση, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, την ανακύκλωση, αλλά και την ηλεκτροκίνηση.

Κανονικότητα και διεθνές κύρος

Όπως φάνηκε από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα επιστρέφει σιγά αλλά σταθερά στην «κανονικότητα» τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις χώρες της Μεσογείου. Αποκτά κύρος απέναντι στις αγορές, αποκτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ενισχύεται ο ρόλος της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτούς τους λόγους το πρόσημο που λαμβάνει από τους πολίτες είναι θετικό. Ωστόσο ένας χρόνος είναι μόνο η αρχή και όλοι επιθυμούν ανάλογη συνέχεια.

Δείτε ακόμη

Εξώδικο Βαξεβάνη στον Γεωργιάδη
Χαώδεις οι διαφορές σε νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll – 20,5% μπροστά το κυβερνών κόμμα
“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει γρήγορα” – Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη, καλύπτει ξανά τον Παππά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις