Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιαπωνία – φονικές πλημμύρες: Εγκαταλείπουν τις εστίες τους 3,6 εκατ κάτοικοι
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία – φονικές πλημμύρες: Εγκαταλείπουν τις εστίες τους 3,6 εκατ κάτοικοι

Ιαπωνία - φονικές πλημμύρες: Νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες που δοκιμάζουν την χώρα, ενώ οι Αρχές συμβούλευσαν 3,6 εκατ. κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ιαπωνία – φονικές πλημμύρες: Βορειοανατολικά μετακινούνται οι βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει θανατηφόρες πλημμύρες στην Ιαπωνία. Οι Αρχές συμβούλευσαν περίπου 3,6 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις τελευταίες ημέρες από τις πλημμύρες. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, τμήματα των πόλεων Ναγκάνο και Γκιφού, που βρίσκονται στην κεντρική Ιαπωνία, πλημμύρισαν από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ΝΗΚ έδειξαν τα φουσκωμένα νερά ποταμού να συμπαρασύρουν έναν ανάχωμα, καταστρέφοντας την εθνική οδό που βρισκόταν κατά το μήκος του.

Στην ορεινή πόλη Τακαγιάμα, σε πολλά σπίτια προκλήθηκαν ζημιές εξαιτίας κατολισθήσεων. Οι εικόνες δείχνουν λάσπη, ξεριζωμένα δέντρα και άλλα συντρίμμια. Σε ολόκληρη την Ιαπωνία, περίπου 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι συμβουλεύτηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αν και η εκκένωση δεν είναι υποχρεωτική και ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε καταφύγια δεν έχει γίνει γνωστός από τις Αρχές της χώρας.

Ιαπωνία – φονικές πλημμύρες: «Είναι μια μάχη με τον χρόνο»

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των μελών των ομάδων διάσωσης που έχουν κινητοποιηθεί (αστυνομικοί, πυροσβέστες, μέλη της ακτοφυλακής και των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας), σε 80.000. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», δήλωσε χθες, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιουτάρο Χαμασάκι επικεφαλής της επαρχίας Κουμαμότο, που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες. «Πρέπει πραγματικά να αυξήσουμε τον ρυθμό καθώς ο χρόνος πιέζει. Δεν θα εγκαταλείψουμε». Έως το πρωί της Τετάρτης ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 58. Οι περισσότεροι από την επαρχία Kumamoto που είχε πληγεί περισσότερο. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται στο Κουμαμότο, όπου 14 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Παιδιά πέρασαν τη νύχτα σε όροφο του δημοτικού

Τα νερά έχουν παρασύρει γέφυρες και έχουν αποκλείσει δρόμους στο Κιούσου, αναγκάζοντας τους διασώστες να επεμβαίνουν μόνο με βάρκες ή με ελικόπτερο. Στην Ομούτα (στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιούσου), δεκάδες παιδιά πέρασαν την περασμένη νύχτα στον όροφο του δημοτικού σχολείου, καθώς πλημμύρισε το ισόγειο του κτιρίου. Διασώθηκαν σήμερα το πρωί. «Τα ντουλάπια με τα παπούτσια παρασύρθηκαν και τα παπούτσια επέπλεαν», δήλωσε ένα κορίτσι 11 ετών που ρωτήθηκε από τοπική εφημερίδα. «Παιδιά έκλαιγαν διότι ανησυχούσαν που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και οι ισχυρές βροχές τους τρόμαζαν».

Το ανελέητο χτύπημα της φύσης

Υπό τον φόβο κορονοϊού η εκκένωση

Η διαδικασία εκκένωσης των κατοίκων περιπλέχθηκε από τον φόβο του κορονοϊού, παρόλο που η ίδια η Ιαπωνία σε γενικές γραμμές δεν έχει πληγεί τόσο σοβαρά από την πανδημία, με λιγότερους από 1.000 θανάτους για συνολικά περίπου 20.000 κρούσματα. Η ανάγκη να τηρηθεί μια φυσική απόσταση περιόρισε την δυνατότητα υποδοχής των κέντρων έκτακτης φιλοξενίας. Στην πόλη Γιατσουσίρο, οι αρχές μετέτρεψαν ένα γυμναστήριο σε καταφύγιο, όπου οι οικογένειες διαχωρίζονται από παραβάν από χαρτόνι για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, σύμφωνα χθεσινή αναφορά φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τι λένε τα τοπικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι κάτοικοι προτίμησαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους, καθώς φοβούνται μήπως προσβληθούν από τον ιό μέσα σε ένα καταφύγιο. Για την τοπική οικονομική ζωή, που έχει ήδη πληγεί από την πτώση του τουρισμού λόγω της πανδημίας, αυτή η φυσική καταστροφή ενέσκηψε στη χειρότερη στιγμή. «Σε αυτό το εξαιρετικό μέρος ήρθαν τα πάνω κάτω μέσα σε μια νύχτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούτζι Χασιμότο, επικεφαλής του γραφείου τουρισμού του Γιατσουσίρο, μιας πόλης γνωστής για τις ιαματικές της πηγές. Σε εξέλιξη η εποχή των βροχών.

Η εποχή των βροχών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, μια περίοδο με υψηλούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει εξίσου ρόλο διότι μια ατμόσφαιρα πιο ζεστή κρατά περισσότερο νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο και την ένταση ακραίων βροχοπτώσεων. Τον Ιούλιο του 2018, περισσότεροι από 200 άνθρωποι, περίπου οι μισοί από αυτούς στη Χιροσίμα, πέθαναν από ισχυρή βροχή και πλημμύρες στη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Η φονική πλημμύρα, από ψηλά

Δείτε ακόμη

Η Μαδρίτη είναι έτοιμη να αποδεχθεί κάποιους όρους για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ
Για το δεύτερο κύμα κορονοϊού ετοιμάζονται οι γερμανόφωνες χώρες
Η πρώην Μις Κολομβία δίνει μάθημα ζωής – Χορεύει ξανά, λίγο μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού της

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις