alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτες – επιχειρηματίες: Πώς κατάφερε εγκληματική ομάδα να αποσπάσει 136.600 ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες – επιχειρηματίες: Πώς κατάφερε εγκληματική ομάδα να αποσπάσει 136.600 ευρώ

Απάτες - επιχειρηματίες: Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας.

Απάτες – επιχειρηματίες: Τουλάχιστον τριάντα επιχειρηματίες-έμποροι προϊόντων έχουν πέσει σε όλη τη χώρα θύματα σπείρας απατεώνων, τα μέλη της οποίας πραγματοποιούσαν παραγγελίες προϊόντων, παρουσιαζόμενοι ως γιατροί, φαρμακοποιοί, δήμαρχοι και «πλήρωναν» μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με πλαστά παραστατικά.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όχι μόνο άρπαζαν τα εμπορεύματα, χωρίς να πληρώσουν ούτε ευρώ, αλλά τεχνηέντως και πάλι με πλαστά παραστατικά μέσω των εφαρμογών, υποστήριζαν ότι είχαν καταθέσει πολύ μεγαλύτερο ποσό του συμφωνημένου κι έτσι εισέπρατταν και τη δήθεν διαφορά!!! Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λάρισας, που ερεύνησαν την υπόθεση, προχώρησαν στη σύλληψη ενός μέλους της σπείρας απατεώνων, που βρισκόταν στην Αθήνα, έχουν ταυτοποιήσει τα στοιχεία του δεύτερου ενώ ερευνούν για τα στοιχεία του τρίτου.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, διακριβώθηκε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα Ασφάλειας Λάρισας, η δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στη συστηματική διάπραξη απατών, σε βάρος επιχειρήσεων.

Σε όλη την επικράτεια

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά 46 περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Εκτός των τριών που προαναφέρθηκαν προέκυψε η συμμετοχή ως συνεργών τους στις απάτες, ακόμη είκοσι ενός ατόμων, τα οποία δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Όπως αναφέρει η Γενική Αστυνομικής Διεύθυνση Θεσσαλίας, τα δύο βασικά μέλη της ομάδας, μαζί με ακόμη ένα, άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό τους, τουλάχιστον από τα τέλη του μηνός Οκτωβρίου του 2019 έως τα τέλη του μηνός Απριλίου του 2020, είχαν ενωθεί μεταξύ τους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Παρίσταναν επιφανή πρόσωπα

«Ως προς τον τρόπο δράσης τους», αναφέρεται ακόμη «οι τρεις προαναφερόμενοι δράστες, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και παρουσιαζόμενοι ως επιφανή πρόσωπα (ιατροί, φαρμακοποιοί, μέλη τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.) των περιοχών, όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις, εκδήλωναν ενδιαφέρον για αγορά προϊόντων.

Στη συνέχεια, προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους για τη φερεγγυότητά τους, τους απέστελναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων δικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων (εμβάσματα), στα οποία εμφαίνονταν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τα συμφωνηθέντα αντίτιμα των αγοραπωλησιών, ως καταβληθείσες προκαταβολές σε λογαριασμούς των επιχειρήσεων».

Δήθεν είχαν κάνει λάθος

Κοιτάξτε τι έκαναν στη συνέχεια:

«Ακολούθως, οι δράστες μετά από εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τους παθόντες, τους έπειθαν ότι είχαν καταβάλλει λανθασμένα περισσότερα χρήματα από την αξία των προϊόντων που αγόραζαν και ζητούσαν να τους επιστραφεί η υποτιθέμενη χρηματική διαφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των συνεργών τους, αποσπώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο διάφορα χρηματικά ποσά».

Κοντά στα 140.000 ευρώ η ζημιά των εμπόρων

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας προέβησαν συνολικά σε 46 περιπτώσεις απάτης σε βάρος επιχειρήσεων, από τις οποίες οι 30 τετελεσμένες και οι 16 απόπειρες, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται στις 136.653 ευρώ.

Τα κατασχεθέντα

Κατά τις νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες αλλά και σε οχήματα των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, στελεχών καρτών sim , αποδείξεις ανάληψης μετρητών, χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα και χρηματικά ποσά, κάρτες και βιβλιάρια τραπεζών, παραστατικά ανάληψης χρημάτων, καθώς και το χρηματικό ποσό των (1.960) ευρώ, ως προερχόμενο από την παράνομη δραστηριότητά τους.