Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ροζάκης Καστελόριζο: Αντιδράσεις για το “απομονωμένο τμήμα, κοντά στην Τουρκία”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ροζάκης Καστελόριζο: Αντιδράσεις για το “απομονωμένο τμήμα, κοντά στην Τουρκία”

Ροζάκης Καστελόριζο: Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ είπε για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα και το Καστελόριζο ότι είναι "απομονωμένο" και "σε απόσταση".

Ροζάκης Καστελόριζο: Την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ Χρήστου Ροζάκη, για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα και το Καστελόριζο, που εμφανίζεται ως “απομονωμένο” και “σε απόσταση”. “Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα”, σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον realfm 97,8 ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε:

“Ο κ. Ροζάκης έχει μια σεβαστή επιστημονική διαδρομή στην Ελλάδα και διεθνώς, αυτό δεν σημαίνει ότι ασπαζόμαστε ή συμφωνούμε με όλες τις απόψεις του. Και πάω στο θέμα που έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη συζήτηση. Ακούστε καθαρές κουβέντες: Όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Η υπεράσπιση και της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι μια αυτονόητη, μια θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα. Και αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμα πιο πιεστική, μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τις ακριτικές εσχατιές της χώρας και αυτό ισχύει απόλυτα και για τη στεριά και για τα νησιά και για τη θάλασσα.

Θα τεμαχίσουμε τη νησιωτικότητα της χώρας;

Η νησιωτικότητα της χώρας μας, είναι σάρκα από τη σάρκα μας, από την μία άκρη της ως την άλλη και δεν μπορεί να υπάρχουν απόψεις που αυτή την πραγματικότητα, να την αναιρούν ή να την βάζουν υπό αμφισβήτηση. Όταν μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα ή για εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, αυτή δεν τεμαχίζεται, ούτε διαχωρίζεται. Είναι ενιαία και δεν υπάρχει λογική απομονωμένων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας” σημείωσε χαρακτηριστικά. Γενικά τέτοια λεπτά ζητήματα που χρειάζονται και τακτικές διπλωματικές και στρατηγικές και προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει δημόσια, με την έννοια ότι δεν διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας. Αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα. Θα τεμαχίσουμε τη νησιωτικότητα της χώρας; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα” υπογράμμισε.

Ο κ. Ροζάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “ΚρήτηTV” είχε πει: “Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. ..Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές”.

Δείτε τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη:

Δείτε ακόμη

Άλλο και τούτο πάλι – ΟΙ ΑΝΕΛ… επανεμφανίστηκαν!

Θα μας τρελάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Ούτε ο Παπαδόπουλος εννοούσε… αυτό που είπε!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις