alphafreepress.gr / PLUS / Τεχνητό μαύρισμα κίνδυνοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
PLUS

Τεχνητό μαύρισμα κίνδυνοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τεχνητό μαύρισμα κίνδυνοι: Το μαύρισμα χωρίς έκθεση στον ήλιο είναι μια πρακτική εναλλακτική λύση στην ηλιοθεραπεία, πόσο καλό όμως κάνει στον οργανισμό μας;

Τεχνητό μαύρισμα κίνδυνοι: Το μαύρισμα χωρίς έκθεση στον ήλιο είναι μια πρακτική εναλλακτική λύση στην ηλιοθεραπεία, που ολό και περισσότερος κόσμος προτιμά. Είτε γιατί δεν προλαβαίνει να πάει στη θάλασσα και να μαυρίσει με φυσικό τρόπο είτε γιατί θέλει να έχει τροπικό μαύρισμα χειμώνα και καλοκαίρι. Το τεχνητό μαυρισμα έχει πολλούς τρόπου που πραγματοποιήται. Με ειδικά φώτα ή με σπρέι.

Πώς λειτουργούν όμως τα σπρέι μαυρίσματος καθώς και άλλα παρόμοια προϊόντα που παρέχουν τεχνητό μαύρισμα; Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στο μαύρισμα σας, αλλά και για αν αποφύγετεπιθανούς κινδύνους από την χρήση των σπρέι.

Τεχνητό μαύρισμα κίνδυνοι: Πώς λειτουργούν τα προϊόντα που υπόσχονται τεχνητό μαύρισμα

Τα σπρέι μαυρίσματος και τα υπόλοιπα προϊόντα για τεχνητό μαύρισμα μπορούν να προσδώσουν στο δέρμα σας μια μαυρισμένη όψη, χωρίς να το εκθέσουν στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου. Τα προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος πωλούνται συνήθως ως λοσιόν, κρέμες και σπρέι που εφαρμόζονται στο δέρμα σας. Υπάρχουν, επίσης, και ειδικοί επαγγελματικοί χώροι για τεχνητό μαύρισμα με ψεκασμό. Το δραστικό συστατικό στα σπρέι μαυρίσματος είναι ένα πρόσθετο χρώματος που ονομάζεται διυδροξυασετόνη (dihydroxyacetone) ή αλλιώς DHA. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, η DHA αντιδρά με τα νεκρά κύτταρα στην επιδερμίδα για να «σκουράνει» προσωρινά το δέρμα και να το κάνει να μοιάζει στην όψη, σαν να έχει προκύψει από ηλιοθεραπεία. Ο χρωματισμός αυτός συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες, ή «ξεθωριάζει» και αφήνει πιθανώς κάποια ίχνη αφότου κάνετε ντους, ή μπάνιο στην θάλασσα κλπ.

Τεχνητό μαύρισμα κίνδυνοι: Πόσο ασφαλή για την υγεία είναι τα σπρέι μαυρίσματος και τα λοιπά προϊόντα

Ναι, σε γενικές γραμμές θεωρούνται ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στην ηλιοθεραπεία, εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα τους. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει την DHA για εξωτερική εφαρμογή στο δέρμα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η DHA δεν πρέπει να εισπνέεται, ούτε και να εφαρμόζεται σε περιοχές του δέρματος που καλύπτονται από βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, της μύτης και των περιοχών γύρω από τα μάτια, επειδή οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί επαρκώς. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο σπρέι μαυρίσματος ή άλλο σχετικό προϊόν στο σπίτι, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα και προσέξτε να μην πάει στα μάτια, την μύτη και το στόμα σας. Εάν πηγαίνετε σε κάποιο κατάστημα για τεχνητό μαύρισμα, ρωτήστε πώς θα προστατευτούν τα μάτια, τα χείλη, η μύτη και τα αυτιά σας, καθώς και πώς θα προστατευτείτε από την εισπνοή του σπρέι μαυρίσματος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσετε ένα προϊόν τεχνητού μαυρίσματος

  • Πρώτα κάντε απολέπιση στην επιδερμίδα σας. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των περιττών νεκρών κυττάρων. Δώστε λίγη παραπάνω έμφαση και χρόνο απολέπισης στις περιοχές με παχύ δέρμα, όπως τα γόνατα, τους αγκώνες και τους αστραγάλους σας. Στην συνέχεια στεγνώστε το δέρμα σας με μια πετσέτα.
  • Εφαρμόστε το προϊόν ανά τμήματα δέρματος. Κάντε μασάζ με το προϊόν στο δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις. Εφαρμόστε ανά τμήματα, όπως χέρια, πόδια και κορμός. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε τμήμα, για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό στις παλάμες σας.
  • Σκουπίστε καλά τις αρθρώσεις σας. Τα γόνατα, οι αγκώνες και οι αστράγαλοι τείνουν να απορροφούν περισσότερο προϊόν. Για να μειώσετε την επίδραση από το σπρέι μαυρίσματος σε αυτές τις περιοχές, τρίψτε απαλά με μια υγρή πετσέτα.
  • Αφήστε αρκετό χρόνο στο προϊόν για να στεγνώσει στο δέρμα σας. Περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά προτού ντυθείτε. Φορέστε χαλαρά ρούχα και προσπαθήστε να αποφύγετε την εφίδρωση.

 

Δείτε ακόμη

Καταπολεμήστε την αφυδάτωση τώρα το καλοκαίρι
Βραστό αυγό μαγείρεμα: Πώς να το κάνετε όσο μελάτο ή σφιχτό θέλετε
Πλαστικές συσκευασίες που σας σπάνε τα νεύρα – Το κόλπο για να τις ανοίξετε