Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράνομο εργοστάσιο καπνού: Εταιρεία “φάντασμα” με διπλή γραμμή παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομο εργοστάσιο καπνού: Εταιρεία “φάντασμα” με διπλή γραμμή παραγωγής

Παράνομο εργοστάσιο καπνού: Στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο έρευνας εντόπισαν σε περιοχή της Αττικής, πλήρως εξοπλισμένο παράνομο εργοστάσιο τσιγάρων.

Παράνομο εργοστάσιο καπνού: Παράνομο εργοστάσιο και συσκευασία τσιγάρων με διπλή γραμμή παραγωγής που λειτουργούσε στην Αττική, σφραγίστηκε από την Οικονομική Αστυνομία. Οι τέσσερις συλληφθέντες δρούσαν πίσω από εταιρεία “φάντασμα” που είχε συσταθεί προ καιρού χωρίς καμία δραστηριότητα. Σε εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό δημόσιο. Στο χώρο λειτουργίας υπήρχε και εγκατάσταση διαμονής και σίτισης για τους εργάτες.

Και νέο, παράνομο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων, εντοπίστηκε από την Αστυνομία, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα. Αυτή τη φορά, στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο έρευνας εντόπισαν σε περιοχή της Αττικής, πλήρως εξοπλισμένο παράνομο εργοστάσιο τσιγάρων, αποτελούμενο από δύο σύγχρονες «γραμμές παραγωγής» και συσκευασίας τσιγάρων. Οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό δημόσιο καθώς τα τσιγάρα διατίθεντο και στην ελληνική μαύρη αγορά αλλά και στο εξωτερικό, υπολογίζονται από τις αρχές σε εκατομμύρια ευρώ, κρίνοντας από τους ρυθμούς παραγωγής και διακίνησης των παράνομων προϊόντων.

Παράνομο εργοστάσιο καπνού: η εταιρεία “φάντασμα”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, τέσσερα άτομα, ενώ μέχρι τώρα έχουν ταχτοποιηθεί άλλα δύο, τα οποία αναζητούνται. Όπως προέκυψε, λέει η Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση δημιούργησε, από τον Αύγουστο του 2019, ιδιωτική εταιρία «φάντασμα», η οποία από την έναρξη της λειτουργία της δεν έχει εμφανίσει εμπορική δραστηριότητα και μέσω αυτής μίσθωναν αποθήκη σε περιοχή της Αττικής, όπου είχαν εγκαταστήσει το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής καπνικών προϊόντων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο παραπάνω παράνομο εργοστάσιο αλλά και σε χώρο στάθμευσης, που χρησιμοποιούσαν σε άλλη περιοχή της Αττικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Είκοσι έξι μηχανήματα για την παραγωγή και συσκευασία τσιγάρων, 2 μηχανήματα επεξεργασίας καπνού, 2 γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος,640 κιλά  καπνού, 1.037 πακέτα λαθραίων σιγαρέτων επώνυμων εταιρειών, 40 πακέτα τσιγάρων, 2 Ι.Χ.Φ. με πλαστές ελληνικές πινακίδες, 2 τράκτορες με βουλγάρικες πινακίδες, και 9 επικαθήμενα με βουλγάρικες πινακίδες.

Επωνυμίες  γνωστών καπνοβιομηχανιών

Επίσης, 6  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 2 περονοφόρα μηχανοκίνητα οχήματα και 4 χειροκίνητα οχήματα, πλήθος υλικών, όπως ρολά διαφανούς υλικού για συσκευοποίηση παλετών, χάρτινα κουτιά μεταφοράς, χαρτιά περιτύλιξης φέροντα επωνυμίες γνωστών καπνοβιομηχανιών, που χρησιμοποιούνταν ως πρώτες ύλες για την τυποποίηση τσιγάρων και πλήθος υλικών παρασκευής τσιγάρων (φίλτρα, κόλλα κ.λπ.). Επίσης, πλήθος παλετών με χάρτινα αναπτύγματα επώνυμων πακέτων σιγαρέτων, 7 βουλγάρικες πινακίδες εκ των οποίων οι τρείς 3 καταφανώς πλάστες, 4 κινητά τηλέφωνα καθώς και έγγραφα και σφραγίδες. Από την επισκόπηση των ευρημάτων – κατασχεθέντων, προκύπτει ότι τα μηχανήματα του παράνομου εργοστασίου ήταν σύγχρονα και μαζικής παραγωγής, αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Επαγγελματικού τύπου υποδομή

Επιπλέον, εντός του παράνομου εργοστασίου υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη διαμονή και σίτιση των εργαζόμενων – μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με κρεβάτια, οικιακές συσκευές, αποδυτήρια καθώς και κουζίνα με τραπεζαρία. Από τα στοιχεία της έρευνας, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που απαιτείται για την εγκατάσταση και λειτουργία μιας πλήρως εξοπλισμένης γραμμής παραγωγής και συσκευασίας λαθραίων καπνικών ειδών, προκύπτει επαγγελματικού τύπου υποδομή της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακινούσε τις ποσότητες που παρήγαγε στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό, αποκομίζοντας τεράστια ποσά.

Εκατομμύρια ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Συνολικά οι διαφυγόντες δασμοί, με βάση τη δυνατότητα παραγωγής τσιγάρων, κατά την πλήρη λειτουργία του παρανόμου εργοστασίου καθώς και του χρόνου που εκτιμάται ότι λειτουργεί, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Δείτε ακόμη

“Μαϊμού” ενοικιαστής ξάφρισε ηλικιωμένη στη Νέα Σμύρνη – Κίνδυνος να ξαναχτυπήσει
Ρομά έκρυβαν κλοπιμαία σε κρύπτη κάτω από την κονσόλα του οχήματος με το οποίο κινούνταν
Καταγγελία σοκ 14χρονου για απόπειρα αρπαγής του – Συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις