Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανελλήνιες 2020 αποτελέσματα – βάσεις: Πρώτες εκτιμήσεις και οδηγίες για το μηχανογραφικό
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Πανελλήνιες 2020 αποτελέσματα – βάσεις: Πρώτες εκτιμήσεις και οδηγίες για το μηχανογραφικό

Πανελλήνιες 2020 αποτελέσματα - βάσεις: Κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων μαθημάτων είναι η συσσώρευση γραπτών σε χαμηλές βαθμολογίες ενώ αντίθετα υπάρχουν αρκετά καλές, υποψηφίων οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις περιζήτητες σχολές.

Πανελλήνιες 2020 αποτελέσματα – βάσεις: Μέχρι τα μέσα Ιουλίου το αργότερο αναμένονται τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Συγκεκριμένα, με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι πανελλήνιες εξετάσεις στα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων (συνεχίζονται για τα μαθήματα των ΕΠΑΛ και τα ειδικά μαθήματα), η κα Κεραμέως ανέφερε: “Περιμένουμε αποτελέσματα γύρω στις 10 Ιουλίου. Θα εξαρτηθεί από μία σειρά από παράγοντες, αλλά μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένονται τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων στα βασικά μαθήματα”.

Με αφορμή επίσης το γεγονός ότι σήμερα έπεσε η αυλαία στη λειτουργία όλων των σχολείων (με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και για τα δημοτικά σχολεία), η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, παρά τους φόβους που υπήρχαν για την επαναλειτουργία των σχολείων, όλα κύλισαν ομαλά, ενώ σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων ανέφερε: “Ήταν ελάχιστα τα κρούσματα, μόνο δύο -τρία”. Η κα Κεραμέως χαρακτήρισε “υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας”, ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς επειδή “συνετέλεσαν ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με υποδειγματικό τρόπο”.

Τα πειραματικά

Η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη συνέντευξή της στο Star και στο ζήτημα των πειραματικών σχολείων, για τα οποία έγινε η κλήρωση των μαθητών η οποία μεταδόθηκε live, όπως και των πρότυπων, για την εισαγωγή στα οποία ξεκινούν οι εξετάσεις τη Δευτέρα. “Μας συγκίνησε το ενδιαφέρον των γονέων για συμμετοχή των μαθητών στην επιλογή για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τον αριθμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, για να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία” τόνισε η κα Κεραμέως.

Από το 45:21

Βάσεις 2020: Οι πρώτες εκτιμήσεις

Στις Βάσεις 2020 στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον. Όλοι οι υποψήφιοι αναμένουν σε 15 μέρες περίπου τις βαθμολογίες των μαθητών στις πανελλήνιες 2020. Τις πρώτες εκτιμήσεις έδωσαν ειδικοί μιλώντας στο STAR. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, οι σχολές των θετικών επιστήμων, όπως πολυτεχνικές, μαθηματικές και φυσικές, θα έχουν πτώση, καθώς συγκριτικά με πέρυσι τα θέματα ήταν πιο απαιτητικά. Από την άλλη, νομικές και φιλολογικές σχολές αναμένεται να μείνουν σταθερές, καθώς το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αποδείχτηκε παγίδα για τα παιδιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, στο 70% των γραπτών χρειάστηκε να γίνει αναβαθμολόγηση. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για όλους τους μαθητές θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Τις πρώτες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων των ΑΕΙ, μετά και την ολοκλήρωση των Πανελληνίων εξετάσεων των υποψηφίων για το 1ο επιστημονικό πεδίο (στο οποίο εντάσσονται νομικές, φιλολογίες κλπ.), έχουν αρχίσει να κάνουν οι καθηγητές.

Σύμφωνα με όσους που μίλησαν στην εφημερίδα Καθημερινή «τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας, και περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Τα ερωτήματα ανάπτυξης ήταν εκτενή και ευνοούσαν τους μαθητές που έχουν καλή γνώση του σχολικού βιβλίου. Υπήρχε αναφορά στη νέα ύλη σε αρκετά ερωτήματα. Οι ερωτήσεις κρίσεως της Δεύτερης Ομάδας που βασίζονται στις πηγές είχαν σαφή ερωτήματα και η σύνδεσή τους με τα κείμενα ήταν ξεκάθαρη, σημειώνουν οι καθηγητές.

Πανελλήνιες 2020 αποτελέσματα: Πού δυσκολεύτηκαν οι υποψήφιοι 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της Καθημερινής από την έως τώρα διόρθωση των γραπτών στα τρία πρώτα μαθήματα, οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν περισσότερο στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Έτσι, σε αυτό θα μειωθούν τα άριστα γραπτά και οι βαθμολογίες θα κινηθούν στα μεσαία στρώματα.

Στα Αρχαία τα θέματα αξιολογήθηκαν ως ίδιας δυσκολίας συγκριτικά με πέρυσι, με συνέπεια να μην αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με το 2019 στην κατανομή των γραπτών ανά βαθμολογική κλίμακα.

Νέο μάθημα για φέτος ήταν η Κοινωνιολογία στο 1ο πεδίο, η οποία αντικατέστησε τα Λατινικά. Όμως, τα θέματά της κρίθηκαν εύκολα και εκτιμάται ότι οι βαθμολογικές επιδόσεις θα έχουν την ίδια συμπεριφορά όπως στα Λατινικά, που ήταν παραδοσιακά το ευκολότερο εξεταζόμενο μάθημα του επιστημονικού πεδίου. Σύμφωνα με τα παραπάνω και εφόσον επιβεβαιωθούν οι βαθμολογίες στο συγκεκριμένο πεδίο θα κινηθούν πτωτικά γεγονός που θα επηρεάσει ανάλογα και τις βάσεις των συγκεκριμένων σχολών.

Πανελλήνιες 2020: Πώς θα υποβάλετε μηχανογραφικό – Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2020 ξεκινούν από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και λήγουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικά Δελτία θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Πανελλήνιες 2020: Γενικές πληροφορίες

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

– όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.

Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.

Πανελλήνιες 2020: Συνέχεια με ειδικά μαθήματα

Στη συνέχεια, από την 1η έως και τις 13 Ιουλίου, τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αρχής γενομένης με τα Αγγλικά. Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν με την εξέταση των Αγγλικών (1/7) και θα συνεχιστούν με το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα). Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4/7). Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).

Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εξέταση των μουσικών ειδικών μαθημάτων: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7). Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις