Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθρανασκαφή Μάλια: Χειροπέδες σε δύο στην Χερσόνησο Ηρακλείου
ΕΛΛΑΔΑ

Λαθρανασκαφή Μάλια: Χειροπέδες σε δύο στην Χερσόνησο Ηρακλείου

Λαθρανασκαφή Μάλια: Δύο άτομα συνελήφθησαν στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης με την κατηγορία ότι πραγματοποιούσαν λαθρανασκαφές για την ανεύρεση μυκηναϊκού τάφου με σαρκοφάγους, σε ελαιώνα στα Μάλια.

Λαθρανασκαφή Μάλια: Δύο κατά την Αστυνομία, λαθρανασκαφείς, σε χωράφι με ελαιόδεντρα όπου έχει εντοπιστεί μυκηναϊκός τάφος με σαρκοφάγους, συνελήφθησαν και στην κατοχή τους, πέρα από σύνεργα ανασκαφών, βρέθηκαν και αντικείμενα που εμπίπτουν στο Νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων. Ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες αρνούνται ότι προχώρησαν οι ίδιοι σε λαθρανασκαφή στο Δήμο Χερσονήσου του Ηρακλείου (περιοχή Μαλίων) οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και απολογούνται ενώπιον του ανακριτή την Πέμπτη. Η Αστυνομία, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «όπως διαπιστώθηκε, σε υπαίθριο χώρο σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου άγνωστοι δράστες είχαν προβεί σε εργασίες μη νόμιμης ανασκαφής.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, προέκυψε ότι οι δύο ημεδαποί προέβησαν στις εν λόγω εργασίες». Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 73 και 64 ετών στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη ανασκαφή, παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλων, παράνομη κατοχή όπλου, πυρομαχικών, μαχαιριού και απείθεια.  Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι λαθρανασκαφές ξεκίνησαν σχεδόν πριν από ένα μήνα, σε χωράφι με ελαιόδεντρα και οι δράστες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν ένα Μυκηναϊκό τάφος με σαρκοφάγους.

Λαθρανασκαφή Μάλια: Αρχαιολόγοι στο σημείο

Στο σημείο έσπευσαν αρχαιολόγοι για την αξιολόγηση των ευρημάτων ενώ οι αστυνομικοί αναζητούν τυχόν και άλλα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Σε έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς  στις οικίες των δύο ημεδαπών και σε αύλιο χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ανιχνευτής μετάλλων, 5 τμήματα αρχαίων πήλινων ευρημάτων, απολίθωμα απροσδιόριστης χρονικής περιόδου, 3 τμήματα ακατέργαστου χρυσού βάρους 14 γραμμαρίων, πιστόλι, 2 κυνηγετικά όπλα και φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων. Επίσης,  ξύλινη σφραγίδα, κοσμήματα τα οποία εμπίπτουν στην Νομοθεσία περί Αρχαιοτήτων, εργαλεία για την ανασκαφή (ηλεκτρικό κομπρεσέρ, ηλεκτρική γεννήτρια, καλώδιο-μπαλαντέζα με δυο προβολείς, φακός κεφαλής, λουξ φωτισμού, παλάμη), μαχαίρι, δίκυκλη μοτοσυκλέτα, για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή.

Δείτε ακόμη

Οι Ρομά ληστές της ταχυδρόμου – Εξιχνίαση ένα χρόνο μετά
Άλλα 35 οχήματα εντάσσονται στον στόλο της ΕΛΑΣ μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Απογοητευτικά τα στατιστικά στοιχεία για τους Έλληνες οδηγούς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις