Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: “Η Άγκυρα κάνει πάντα αυτό που λέει”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: “Η Άγκυρα κάνει πάντα αυτό που λέει”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Βασική θέση του διπλωμάτη στην συνέντευξη είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις και νομικές ερμηνείες.

21.06.2020 | 12:13

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Απειλητικές δηλώσεις ότι η Αγκυρα κάνει πάντα αυτό που λέει- σε σχέση με τις έρευνες στις περιοχές του τουρκολυβικού μνημονίου που η Ελλάδα θεωρεί ότι βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας- αλλά και πρόσκληση σε διάλογο για τα θέματα της ΑΟΖ απευθύνει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Η Αγκυρα πάντα “λέει αυτό που κάνει” και “κάνει ό,τι λέει” τονίζει στην συνέντευξή του ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν απαντάς σε ερώτηση περί του αν τελικά θα αδειοδοτηθεί η TRAO- η τουρκική εταιρεία πετρελαίων- για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Τούρκος διπλωμάτης τονίζει ωστόσο ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή τις συζητήσεις οριοθέτησης με την Αθήνα, στο κλίμα των τελευταίων δηλώσεων του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως πρέπει να είναι δίκαιη ισότιμη και ειρηνική.

Βασική θέση του διπλωμάτη στην συνέντευξη είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις και νομικές ερμηνείες, υποστηρίζει ότι έτσι όπως θέλει να οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και ζητεί να ξεκινήσει διάλογος. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει για την επικείμενη αδειοδότηση στην TRAO που μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη όξυνση με την Ελλάδα.

Καμία χώρα δεν μπορεί να απλά να καθίσει ήσυχη όταν οι άλλες υφαίνουν ιστούς

Τα μηνύματά μας είναι πάντα σε κάθε επίπεδο, ανοιχτά και ευθύτατα. Δεν μας αρέσουν τα τετελεσμένα εναντίον μας και ούτε δρούμε εμείς με αυτό τον τρόπο. Λέμε αυτό που κάνουμε και κάνουμε αυτό που λέμε. Παραδείγματος χάριν εξακολουθούσαμε επί χρόνια να προειδοποιούμε τους Ελληνοκύπριους- και τους περιφερειακούς και άλλους συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ότι οι μονομερείς απόπειρές τους να χαράξουν γραμμές στην Ανατολική Μεσόγειο παραβίασαν ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας και εκείνα του Τουρκοκυπρίων. Καμία χωρα δεν μπορεί να απλά να καθίσει ήσυχη όταν οι άλλες υφαίνουν ιστούς που τόσο εμφανώς επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Ειδικά μια χώρα όπως η Τουρκία που διαθέτει την μεγαλύτερα ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και μετά τις προειδοποιήσεις και τις έμμεσες απειλές, έρχεται η πρόταση του διαλόγου, με αφορμή και την συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας για την ΑΟΖ:

Είναι αυτονόητο ότι κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούναι και λαβείν και η κοινή γνώμη οφείλει να αισθάνεται άνετα με αυτό το γεγονός της ζωής Τα μοντέλα συνεργασίας που προωθήθηκαν από την ίδια τη συμφωνία όπως και τα συνοδευτικά έγγραφα που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Ιταλία, ως δύο μέλη της ΕΕ, προσφέρουν περαιτέρω ιδέες . Όπως το βλέπω η συμφωνία αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη ότι το διεθνές δίκαιο δεν αποτελείται απλά από τη χάραξη μέσων γραμμών και την απόδοση πλήρους επήρειας σε νησιά, αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους παράγοντες. Στην πραγματικότητα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας είναι ένα πολύ περίπλοκο αντικείμενο μελέτης.

Δείτε ακόμη

“Όποιος πατήσει έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι”
Διακόπουλος για δηλώσεις Φλώρου: “Είναι και θέμα προσωπικού στιλ”
Exit mobile version