Φλώρος για Τουρκία: Ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις – “Όποιος πατήσει έδαφός μας…”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλώρος για Τουρκία: Ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις – “Όποιος πατήσει έδαφός μας…”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φλώρος για Τουρκία: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε διεξοδικά στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να απαντήσουν και να αποτρέψουν οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια.

19.06.2020 | 16:18

Φλώρος για Τουρκία: Αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κλήθηκε να εξηγήσει πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. “Αν συμβούν τέτοια πραγματα η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη. Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού”, είπε χαρακτηριστικά. “Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι”, τόνισε σε αυστηρό τόνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. “Ο Ερντογάν κάνει αυτά που λέει και εμείς κάνουμε αυτά που λέμε εμείς. Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο, και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα”, ξεκαθάρισε.

“Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου, και καθημερινής καταπόνησης των ενόπλων δυνάμεών μας”, είπε στη συνέχεια ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. “Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε αλλά όχι επι ίσοις όροις. Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις”, πρόσθεσε.

Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα – Η Ελλάδα ζει σε ένα τέτοιο όνειρο

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμήνυε πως «χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία φόρμουλα» για τις ΑΟΖ και επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα κάθε νησί. Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Ιράκ. «Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» είπε ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο την κόκκινη ζώνη. Είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Και ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».

Μάλιστα, για πολλοστή φορά έδειξε τους γνωστούς χάρτες με την «τουρκική υφαλοκρηπίδα. «Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός» είπε δείχνοντας τον χάρτη, που εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.

Η ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

Σχολιάζοντας δε τη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, υποστήριξε πως «ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου. Μια θέση, που όπως είπε, η Άγκυρα επικροτεί. Σχολιάζοντας την κυπριακή ΑΟΖ και την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είπε πως αν το Ισραήλ θέλει να κάνει μια συμφωνία όπως αυτή που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της Λιβύης, τότε θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, συνεχίζοντας: «Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Exit mobile version