Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Ισραήλ επίσκεψη: Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Ισραήλ επίσκεψη: Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία

Μητσοτάκης Ισραήλ επίσκεψη: Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Μητσοτάκης Ισραήλ επίσκεψη: Απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπίσει η χώρα μας την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα είναι η θωράκισή της τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Και ακριβώς αυτήν την προϋπόθεση «διάβασε» πολύ νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έθεσε τους τελευταίους μήνες τις βάσεις για την δημιουργία ισχυρών συμμαχιών για την χώρα μας εντός κι εκτός Ευρώπης. Οι αρχικές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και η ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών με κύριο εκφραστή τον πρωθυπουργό αλλά και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας οδήγησαν στην πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ γεγονός που έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται στην Μεσόγειο ή που διεκδικούν την τοποθέτησή τους στην Μεσόγειο (όπως η Τουρκία) ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν εκ των ισχυρότερων πόλων της περιοχής.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του προσφυγικο-μεταναστευτικού προβλήματος στον Έβρο η «βραδυκίνητη» Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιήθηκε και για πρώτη φορά δεν περιορίστηκε σε ανούσιες και άνευρες δηλώσεις αλλά δήλωσε έμπρακτη στήριξη στην χώρα μας με την αποστολή δυνάμεων στα σύνορά μας αλλά και τις επισκέψεις στον Έβρο και των επικεφαλής των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ. Η Ελλάδα από την πλευρά της ζητεί αυτήν την έμπρακτη στήριξη και απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο που η Τουρκία προσπαθεί να κάνει πράξη είτε ευθέως, είτε μέσω του τουρκολιβυκού συμφώνου. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι διόλου τυχαία και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ αφού είναι γνωστό σε όλους ότι οι ΗΠΑ και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ στηρίζουν τις συμμαχίες του Ισραήλ στην Μεσόγειο τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Μητσοτάκης Ισραήλ επίσκεψη: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο οριοθέτησης ΑΟΖ

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ εκτός των άλλων έστειλε ακόμη ένα μήνυμα προς την Τουρκία , την Αίγυπτο αλλά και την συμμαχία ότι η χώρα μας θα είναι εκείνη που θα αναλάβει πρωτοβουλίες  σε επίπεδο οριοθέτησης ΑΟΖ θέτοντας έτσι όλους τους «γείτονες» προ των ευθυνών τους. Την ίδια ώρα σε διπλωματικό επίπεδο η χώρα μας είναι πάντα σε ανοιχτή επικοινωνία με το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα με την Γαλλία και την Ιταλία που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και αποτελούν ισχυρό μοχλό πίεσης προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά.

Παράλληλα η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές και μέσω του πρωθυπουργού (το επανέλαβε και στον Ισραήλ) και μέσω του υπουργού Άμυνας ότι είναι πλήρως θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή ή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Άλλωστε τόσο οι Έλληνες διπλωμάτες όσο και οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανά πάσα στιγμή η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο που θα το χρησιμοποιήσει για να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαλόγου με τους δικούς της όρους, που είναι και ο απώτερος στόχος της.

Δείτε ακόμη

Η εκλογολογία “φεύγει”, ο ανασχηματισμός… έρχεται
“Πρόβλημα” ο Παπαδημούλης για το… αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Πατέλης: Ο πανίσχυρος σύμβουλος του Μητσοτάκη είναι γκέι κι αυτό ακόμη ενοχλεί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις