Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Ως τον Δεκέμβριο του ’22 η πληρωμή φόρων και εισφορών
4 ΝΕΕΣ "ΑΝΑΣΕΣ"

Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Ως τον Δεκέμβριο του ’22 η πληρωμή φόρων και εισφορών

Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Τέσσερις νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Το πακέτο διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον Γολγοθά φόρων του β’ εξαμήνου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. To “πακέτο” περιλαμβάνει τα εξής:

1. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τις φορολογικές υποχρεώσεις θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου 2% επί του ποσού του φόρου που θα καταβληθεί

2. Όσοι έχουν αναστείλει τους φόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας (για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο) θα μπορούν να τους πληρώσουν σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης θα υπάρχει επιλογή οι συγκεκριμένες φορολογικές υποχρεώσεις να καταβληθούν σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο (και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση).

3. Ο φετινός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα μπορεί να πληρώνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να καταβληθεί από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Αντίστοιχη θα είναι και η διαδικασία καταβολής του φόρου για τα νομικά πρόσωπα τα οποία με το υφιστάμενο καθεστώς πρέπει να πληρώσουν τον φόρο νομικών προσώπων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και τώρα θα μπορούν να επεκτείνουν την περίοδο πληρωμής μέχρι το τέλος Φεβρουάριου

4. Ο ΕΝΦΙΑ, θα μπορεί να καταβληθεί επίσης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 δηλαδή σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Φόροι ύψους 33 δις. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο

To πακέτο ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό επειδή από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 33 δις. ευρώ. Μόνο από τι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων έχουν μεταφερθεί από το πρώτο στο δεύτερο εξάμηνο υποχρεώσεις 1,5 δις. ευρώ To σχέδιο της διευκόλυνσης για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε περιγράψει τοthetoc.gr από το περασμένο Σάββατο γράφοντας ότι “ρύθμιση οφειλών στην εφορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πληγέντων από τον κορωνοϊό σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Θα ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που ανέστειλαν την πληρωμή φόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δόθηκε από την πολιτεία να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Οι φόροι που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους, υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 1,5 δις. ευρώ. Η υπό μελέτη ρύθμιση, προβλέπει την καταβολή αυτού του ποσού σε 12 άτοκες ή έντοκες αλλά με πολύ χαμηλό επιτόκιο δόσεις”.

Μόνο από την αναστολή ΦΠΑ που δόθηκε για τον μήνα Απρίλιο, εκτιμάται ότι δεν εισπράχθηκε φόρος της τάξεως του ενός δις. ευρώ ενώ από την αναστολή των υπόλοιπων φορολογικών υποχρεώσεων (σ.σ δόσεις ρυθμίσεων κλπ) προστίθεται επιπλέον ποσό της τάξεως των 472 εκατ. ευρώ. Το θέμα αφορά βέβαια και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς από το δικαίωμα αναστολής ασφαλιστικών εισφορών που δόθηκε στους αυτοαπασχολούμενους, έχει συγκεντρωθεί επιπλέον ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται όμως ότι και για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δοθεί αντίστοιχη λύση με αυτή που θα επιλεγεί από την εφορία.

Μονόδρομος η λύση της ρύθμισης

Η λύση της ρύθμισης ήταν μονόδρομος καθώς με την τετράμηνη αναστολή που έχει γίνει, οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου, πρέπει να πληρωθούν κανονικά στο τέλος Αυγούστου και στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των μεγάλων φόρων της φετινής χρονιάς δηλαδή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και του ΕΝΦΙΑ. Όταν η υποχρέωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 3 δις. ευρώ, των νομικών προσώπων 4 δις. ευρώ και του ΕΝΦΙΑ περίπου 2,5 δις. ευρώ, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να περιμένει κανείς ότι θα μπορούν να εισπραχθούν και τα 1,5 δις. ευρώ που άφησε πίσω της η πανδημία χωρίς καν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με το σχέδιο των 12 άτοκων δόσεων, οφειλή 1200 ευρώ θα μπορεί να πληρωθεί σε 12 δόσεις των 100 ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021. Αντίστοιχη διευκόλυνση θα μπορούσε να έχει ο οφειλέτης και με την πάγια ρύθμιση που προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, αυτή επιβάλλει υψηλότερο επιτόκιο 4,5% για ρύθμιση σε έως και 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Αντίστοιχα, θα δοθούν και 8 μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και έξι μηνιαίες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα επιτρέψει σε έως και 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους να αποπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 χωρίς να θιγεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δείτε ακόμη

Μητσοτάκης: Αυξάνονται οι δόσεις για φόρο και ΕΝΦΙΑ
Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία απειλήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη
Opinion Poll: Υπεροπλία Μητσοτάκη στην Α’ Αθηνών – Ποιοι βουλευτές ξεχώρισαν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις