Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά τζαμί: Ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να “σπάει” τα νεύρα της Ελλάδας
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά τζαμί: Ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να “σπάει” τα νεύρα της Ελλάδας

Αγιά Σοφιά τζαμί: "Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών του κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας", είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αγιά Σοφιά τζαμί: “Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες” αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το NTV, σύμφωνα με την Daily Sabah. Σε ερώτηση σχετικά με την Αγία Σοφία, ο Τσαβούσογλου απάντησε προκλητικά: “Δεν πρόκειται για ένα θέμα με διεθνές πρόσημο, αλλά αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας για την Τουρκία. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία.

Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη…”, παραπέμποντας ως προς τις εξελίξεις για το θέμα στις 2 Ιουλίου οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί. “Εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο”, είπε. Ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας σχετικά με τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων: “Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που θα έπρεπε να μιλά για δικαιώματα μειονοτήτων, μιας και είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί και έχει απαγορεύσει στις θρησκευτικές αρχές της μειονότητας στην Ανατολική Θράκη να πραγματοποιούν την προσευχή της Παρασκευής”.

“Στα κάγκελα” η Άγκυρα μετά την συμφωνία για την ΑΟΖ

Σημειώνεται ότι η σημαντική συμφωνία με την Ιταλία για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που γίνονται για τον ίδιο σκοπό με την Αίγυπτο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε κρεσέντο παραβιάσεων στο Αιγαίο. Σχεδόν ταυτόχρονα με τις προκλητικές δηλώσεις του Χολουσί Ακάρ, ότι “η Ελλάδα δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία γιατί μαθηματικά δεν την συμφέρει”, η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε πάνω από τα ελληνικά νησιά 4 μαχητικά F- 16 και ένα κατασκοπευτικό CN235 τα οποία πραγματοποίησαν 69 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες

Ιδιαιτέρως κρίσιμοι θεωρούνται οι επόμενοι δύο μήνες για την στάση της Άγκυρας στην Μεσόγειο καθώς απαιτούνται τρεις μήνες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Πιθανότατα το Σεπτέμβριο η Άγκυρα αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες νότια της Κρήτης γεγονός που θέτει σε πλήρη ετοιμότητα την Αθήνα η οποία αναμένεται να αντιδράσει με την αποστολή φρεγατών στην περιοχή.

Οι έρευνες αφορούν 24 οικόπεδα που ήδη έχουν διαχωρισθεί και εκτείνονται από τα βόρεια της Ρόδου μέχρι τα νοτιοανατολικά της Κρήτης, μία κίνηση που ξεπερνά τις ελληνικές “κόκκινες” γραμμές. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι και για τις προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου οι οποίες δεν αποκλείεται να αυξηθούν την περίοδο του καλοκαιριού. Αυτός ενδεχομένως να είναι ένας ακόμη μοχλός πίεσης της Άγκυρας προς την Αθήνα.

Αποστολάκης στον ΑΝΤ1: Η Τουρκία οδηγεί τα πράγματα στα άκρα
Δείτε ακόμη
“Ράπισμα” Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα – “Σεβαστείτε την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς”
Ακάρ: “Την Ελλάδα μαθηματικά δεν την συμφέρει να πολεμήσει με την Τουρκία”
Ακάρ: “Την Ελλάδα μαθηματικά δεν την συμφέρει να πολεμήσει με την Τουρκία”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις