Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Η φρίκη σε μια φωτογραφία
ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Η φρίκη σε μια φωτογραφία

Διαδηλώσεις ΗΠΑ - Τζορτζ Φλόιντ: Παρότι οι αστυνομικοί δεν έβαλαν εναντίον του μικρού κοριτσιού, φαίνεται πως σημάδεψαν εκείνο και τον άνδρα που το κουβαλούσε στους ώμους του αρκετές φορές.

Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Η φωτογραφία ενός φωτορεπόρτερ από το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζοτζ Φλόιντ κάνει το γύρο του διαδικτύου. Ένας Αφροαμερικανός διαδηλωτής στέκεται μπροστά από αστυνομικούς που τον σημαδεύουν με όπλο που εκτοξεύει πλαστικές σφαίρες, ενώ ο άνδρας έχει στους ώμους του ένα μικρό κορίτσι. Η φωτογραφία ελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ την Κυριακή και σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ, Ρίτσαρντ Γκραντ, ο άνδρας και το παιδί παρέμεναν ακίνητοι ώσπου οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.

Παρότι οι αστυνομικοί δεν έβαλαν εναντίον του μικρού κοριτσιού, φαίνεται πως σημάδεψαν εκείνο και τον άνδρα που το κουβαλούσε στους ώμους του αρκετές φορές. Το βράδυ της Κυριακής διαδηλωτές σε όλη τη χώρα και στο Λονγκ Μπιτς βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Η μικρή πόλη κοντά στο Λος Άντζελες σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, αλλά και χρήση πλαστικών σφαιρών από πλευράς της αστυνομίας. «Μέσα σε λίγες ώρες, η ειρηνική διαδήλωσε μετατράπηκε σε κάτι πιο βίαιο και πολύ πιο σκοτεινό» σημείωσαν οι Αρχές της πόλης.

Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Ένα τραύμα, μια βαριοπούλα…

Ο Γκραντ έχει δημοσιεύσει δεκάδες φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις, αλλά και τα επεισόδια που ακολούθησαν στην αμερικανική πόλη, μεταξύ πολιτών που διαμαρτύρονται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και αστυνομικών. Σε μία από αυτές, δείχνει το τραύμα μιας γυναίκας από πλαστική σφαίρα στο χέρι. Άλλη λήψη ωστόσο, δείχνει έναν άνδρα με κουκούλα και μάσκα να βγαίνει από το πλήθος των διαδηλωτών για τον Τζορτζ Φλόιντ με μια βαριοπούλα στα χέρια.

«Κόσμος τραυματίστηκε. Χρειάστηκε να φροντίσω το τραύμα μιας γυναίκας που τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα» γράφει σε άλλη ανάρτησή του ο Αμερικανός. «Παρότι είμαι μιγάς ζω μια ζωή λευκού στην Αμερική και δεν θα καταλάβω ποτέ τι περνούν οι μαύροι Αμερικανοί σε αυτή τη χώρα» σχολιάζει επιπλέον ο φωτορεπόρτερ. «Θέλω όμως να σημειώσω πως είδα και αγάπη. Είδα μια κοινότητα που ουρλιάζει και θέλει να αλλάξουν τα πράγματα» σημείωσε ο Γκραντ.

Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Η άλλη όψη

Την ίδια ώρα, αστυνομικοί στο Πόρτλαντ γονάτισαν μπροστά στους διαδηλωτές εκφράζοντας τον σεβασμό για τα αιτήματά τους. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και το αίτημα να καθίστανται υπόλογοι οι αστυνομικοί που καταχρώνται της εξουσίας τους προφανώς συγκινεί τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας, με τους πολίτες μάλιστα στην Ουάσινγκτον να τους καλούν να μιμηθούν τους συναδέλφους τους από το Πόρτλαντ. Στη δε Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές αποθέωσαν τους αστυνομικούς που γονάτισαν από σεβασμό, αναγνωρίζοντας ότι δεν ασπάζονται όλοι τη λογική των υπόλογων συναδέλφων τους. Ότι το σήμα που φέρουν είναι σύμβολο προστασίας και υπεράσπισης και όχι υπέρβασης αρμοδιοτήτων ή άσκησης υπέρμετρης και σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρα βίας.

Δείτε ακόμη

Τζορτζ Φλόιντ: Η σύζυγος του αστυνομικού δεν έμεινε μόνο στην αίτηση διαζυγίου

Δείτε βίντεο: Τούρκος αξιωματούχος χτυπάει Σύρο πρόσφυγα

Ο θρυλικός Μέιγουεδερ θα καλύψει το κόστος της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις