alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Φιέστες και πανηγύρια για την Άλωση
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΕΤΣΑ

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Φιέστες και πανηγύρια για την Άλωση

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Οι φιέστες για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησαν από το πρωί με πρωταγωνιστή τον "Σουλτάνο", που συνεχίζεται να ονειρεύεται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Σε εξέλιξη είναι η φιέστα για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης κάτω από από πανηγυρικό κλίμα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί με κύριο πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαιρέτησε τον κόσμο στα πλοιάρια στον Βόσπορο. Η δημόσια εμφάνιση από το μπαλκόνι που βλέπει στον Βόσπορο του Ερντογάν σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Σημαιοστολισμένα πλοιάρια και βάρκες περνούσαν από μπροστά του και τον χαιρετούσαν στρατιωτικά, ο Ερντογάν άλλοτε μόνος, άλλοτε με ένα παιδάκι, χαιρετούσε από μακριά χαμογελαστός. Η μεγάλη γιορτή θα αρχίσει το βράδυ και θα μεταδοθεί ζωντανά τη διοργάνωση της οποίας έχει αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού. Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι στην Αγία Σοφία, όπως είπε χθες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Για απόψε, ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας έχει στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) ώστε το βράδυ να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453. Όλη η Τουρκία θα παρακολουθήσει τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά. Στην περιοχή δεν θα υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη λίστα των τζαμιών που θα ανοίξουν τις πύλες τους την 29η Μαΐου, πρώτη προσευχή μετά την πανδημία.

Ο Τούρκος πρόεδρος  χαιρέτησε το πλήθος στα σκάφη που πέρασαν τον Βόσπορο και παριστάνουν κι αυτά πως πάνε να αλώσουν την Πόλη.

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Δήλωση Πέτσα

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα κάνει προσευχή για την άλωση της Κωνσταντινούπολης στην Αγιά Σοφιά: “Αύριο (σήμερα) θα αναγνωσθεί το εδάφιο της Άλωσης και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά να ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν”, ανέφερε χθες ο Ερντογάν.

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Δήλωση Πέτσα

“Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. “Παρακολουθούμε”, πρόσθεσε, οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο.

Στεφανής: Δεν συμφέρει την Τουρκία θερμό επεισόδιο, δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την ΕΕ

«Ψυχραιμία παρ’ όλες τις προκλήσεις, ένα θερμό επεισόδιο δεν συμφέρει την Τουρκία πρωτίστως» ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με τη γείτονα χώρα. «Έχει ανοιγμένα μέτωπα σε πάρα πολλές πλευρές. Έχει το εσωτερικό της, έχει τη Λιβύη, έχει τη Συρία, έχει την ενέργεια, δεν θέλει να ανοίξει ένα μέτωπο με την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα αντιπρόσωποι 27 ευρωπαϊκών χωρών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον Έβρο, τόνισε ότι προστίθενται συνεχώς νέες δυνάμεις για την ενίσχυση της φύλαξης και πως πέραν της κατασκευής του φράχτη, στο σύνολο των 208 χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου υπάρχουν εμπόδια σε 42 χιλιόμετρα σε σημεία που υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Σχολιάζοντας την ανάρτηση του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βίντεο που φέρεται να είναι από πτήση drone στον Έβρο, ο κ. Στεφανής το διέψευσε λέγοντας: «Δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πτήση. Μπορεί κάπου να πέταξε να έδωσε ένα όνομα. Στον Έβρο όμως δεν έχει παρατηρηθεί αυτή η πτήση».

Η φιέστα αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα

Σχετικά με την άσκηση Ηνίοχος που δεν θα γίνει καθώς αδυνατούν να συμμετάσχουν χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι η ελληνική αεροπορία «καθημερινά κάνει 10 Ηνίοχους» και πως πρόσφατα μόνο σε μία ημέρα ήταν στον αέρα 62 αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές.

«Άρα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Και ξέρουμε τι κάνουμε και εκπαιδευόμαστε γι’ αυτό και το κάνουμε καλά», σημείωσε. Ο κ. Στεφανής, εξήγησε ότι καθημερινά γίνονται προσπάθειες για εισροές τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προχθές οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε 217 άτομα στα χερσαία σύνορα, 55 στο βόρειο Αιγαίο και 134 στο νότιο Αιγαίο.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Ερντογάν για τους «εορτασμούς» στην Αγιά Σοφιά της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επέτειος που εορτάζεται από τους Τούρκους ως ημέρα «Κατάκτησης», ο κ. Στεφανής είπε ότι «βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας». «Ωστόσο ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δύο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών», σημείωσε.