Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κορονοϊός και κλιματιστικά: Αλήθειες και ψέματα
PLUS

Κορονοϊός και κλιματιστικά: Αλήθειες και ψέματα

Κορονοϊός και κλιματιστικά: Οδηγίες για την σωστή χρήση τους και τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο κατά την συντήρηση.

Κορονοϊός και κλιματιστικά: Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ, η θερμοκρασία στη χώρα μας αναμένεται να ανέβει τις επόμενες ημέρες και οι συζητήσεις εάν υπάρχει το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού εξαιτίας της χρήσης των κλιματιστικών, εντείνονται. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει τονίσει, ότι οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες πολλαπλασιασμού του κορονοϊού. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση από άτομα που είναι ήδη φορείς. Τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, οι επιστήμονες συνιστούν ανοιχτά παράθυρα για την ανανέωση του αέρα.  «Είναι σημαντικό το θέμα των κλιματιστικών, ειδικά σε μια χώρα που ασφυκτιά από τον καύσωνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας σε συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας. Επικαλούμενος στοιχεία ερευνητών, ο καθηγητής ανέφερε πως «πιθανώς τα καλοκαίρια να είναι ακόμη πιο ευαίσθητα στην ηλικιακή ακτινοβολία και το lockdown να επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτινών του ηλίου και θα οδηγήσει σε άνοδο των θερμοκρασιών».

Σε σχετική διάσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), από την πλευρά του Επίκουρου Καθηγητή του ΕΜΠ Χρήστου Τζιβανίδη τονίστηκε πως «κλειδί» είναι ο εξαερισμός των χώρων. συγκεκριμένα η χρήση νωπού αέρα. Επεσήμανε ότι η ρύθμιση των κεντρικών μονάδων θα πρέπει να γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανακυκλοφορία του αέρα. «Το καλύτερο είναι ο φυσικός αερισμός εφόσον υπάρχει. Το προτιμούμε έναντι όλων. Όμως το κλιματιστικό, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας είναι απαραίτητο. Οι μικρές οικιακές μονάδες που είναι έτσι, νομίζω ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε. Αν έχουμε ανοιχτό και το παράθυρο, ακόμα καλύτερα», τονίζει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου, ειδικός πνευμονολόγος.

Κορονοϊός και κλιματιστικά: Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών

Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο στη συντήρηση τους έδωσε επίσης ο λοιμωξιολόγος και υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση για τον κορονοϊό στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα με τον υποπτέραρχο τρία είναι τα βασικότερα σημεία που κάποιος πρέπει να δώσει βάση. Ο φρέσκος αέρας κατά την χρήση του κλιματιστικού, ο συχνός καθαρισμός του και η λειτουργία του όταν είναι απαραίτητο. Κλιματισμός και ανοιχτά παράθυρα πάνε μαζί.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε, πως όταν κάποιος αποφασίσει να ανάψει το κλιματιστικό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ανοιχτά τα παράθυρα. «Σχετικά με το θέμα της θερμοκρασίας και των κλιματιστικών, θα ήθελα να παραπέμψω στο Υπουργείο Υγείας. Έχει εκδώσει γραπτές οδηγίες εδώ και αρκετό καιρό, για το πώς πρέπει να γίνεται η χρήση και αν πρέπει να γίνεται η χρήση των κλιματιστικών. Έτσι πολύ περιληπτικά να πω, ότι για εμένα τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην γίνεται ανακύκλωση», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Κλιματιστικά οικιακού τύπου και καθαρισμός 

Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως καλό θα ήταν να μην γίνεται χρήση τους αν δεν είναι απαραίτητο. «Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, ας το πούμε έτσι, και για αυτά η σύσταση είναι ότι κατ’ αρχήν να μην γίνεται χρήση, εάν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να τα χρησιμοποιήσουμε, και πάλι να γίνεται η χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο, ώστε να γίνεται ανανέωση του αέρα», είπε.

Σε ότι έχει να κάνει με τον καθαρισμό των κλιματιστικών, ο κ. Χατζηγεωργίου επισήμανε: «Το Υπουργείο από ό,τι ξέρω έχει βγάλει και οδηγίες για το πώς θα γίνει ο καθαρισμός των κλιματιστικών αυτών, τα οποία πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό. Και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας. Γενικά πάντως, να ξέρουμε ότι τα κλιματιστικά που έχουμε στα σπίτια μας και ειδικά εάν εμείς στο σπίτι μας δεν είχαμε κρούσμα με κορονοϊό, προφανώς δεν έχουν κάποιο κίνδυνο και δεν έχουν θέμα μετάδοσης του κορονοϊού».

Δείτε ακόμα

Η βιταμίνη D ρίχνεται στη μάχη κατά του κορονοϊού
Πώς να κερδίζεις κάθε διαφωνία
Αλλάξτε συνήθειες, γίνετε χαρούμενοι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις