Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μάσκες και γάντια στους δρόμους: Η Γαλλία αρχίζει τα πρόστιμα
ΚΟΣΜΟΣ

Μάσκες και γάντια στους δρόμους: Η Γαλλία αρχίζει τα πρόστιμα

Μάσκες και γάντια στους δρόμους: Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, παράλληλα, αναφέρει ότι τα αντικείμενα αυτά δεν πρέπει να απορρίπτονται ούτε στους μικρούς κάδους.

Μάσκες και γάντια στους δρόμους: Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, με απόφασή της, όρισε ότι στο εξής θα επιβάλλεται πρόστιμο από 250 μέχρι 500 ευρώ στους πολίτες που πετούν μεταχειρισμένες μάσκες σε δρόμους, πάρκα, παραλίες και γενικότερα εκτός των κάδων απορριμμάτων. Το ίδιο θα ισχύει και για τα προστατευτικά γάντια. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα πεζοδρόμια, οι χώροι πράσινου, αλλά ακόμη και πολλοί κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών έχουν γεμίσει με χάρτινες ή και πάνινες μεταχειρισμένες μάσκες.

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, παράλληλα, αναφέρει ότι τα αντικείμενα αυτά δεν πρέπει να απορρίπτονται ούτε στους μικρούς κάδους στο εσωτερικό των γραφείων και χώρων εργασίας γενικότερα. Η κίνηση αυτή της δημάρχου της Αιώνιας Πόλης θεωρείται και συνέπεια των καταγγελιών μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, τα οποία σε πρόσφατες εκστρατείες καθαρισμού παραθαλάσσιων εκτάσεων -όπως και στις όχθες του Τίβερη και του ποταμού Πάδου- εντόπισαν και μάζεψαν χιλιάδες προστατευτικές μάσκες.

Μάσκες και γάντια στους δρόμους: Μην τα πετάτε!

Η ανεξέλεγκτη διασπορά ειδών ατομικής προστασίας για τον κορονοϊό που πετούν πολίτες, σε δημόσιους χώρους και στις αποχετεύσεις των σπιτιών προκαλεί έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα. Στην Καλαμαριά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ματσαρίδης, απευθύνει έκκληση να “σταματήσει αυτό το δυσάρεστο και επικίνδυνο φαινόμενο για τη δημόσια υγεία, που εμφανίστηκε από την αυξημένη χρήση λόγω της COVID-19, ενώ οι διοικήσεις εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα επισημαίνουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται και προκαλούν προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο.

Ο κ . Ματσαρίδης, διευκρίνισε πως, υπάλληλοι συνεχώς βρίσκουν αυτά τα είδη πεταμένα σε όλη την Καλαμαριά. «Οι υπάλληλοι τα μαζεύουν και κάποιοι πάλι τα πετάνε” ενώ υπάρχουν και άλλοι που “βγάζουν γάντια, μαντηλάκια και μάσκες και τα πετάνε στα καλαθάκια των δρόμων από όπου πάλι αναγκαζόμαστε κι από εκεί να τα μαζέψουμε» είπε επισημαίνοντας πως η σωστή πρακτική είναι να συγκεντρώνονται πολλά από αυτά σε μία σακούλα και στη συνέχεια να τοποθετούνται σε μεγαλύτερη για να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων».

«Σε καθημερινή βάση, έχουμε 30 άτομα που είναι στους δρόμους για τη περισυλλογή των χρησιμοποιημένων υλικών προσωπικής υγιεινής και δύο συνεργεία που τα μαζεύουν από τα καλαθάκια. Επιπρόσθετα 14 απορριμματοφόρα συγκεντρώνουν τα απορρίμματα από τους πράσινους κάδους και από τους κάδους της ανακύκλωσης. Δυστυχώς- πρόσθεσε ο κ Ματσαρίδης- πολλές φορές βλέπουμε τα χρησιμοποιημένα είδη ατομικής προστασίας, ακόμα και στους κάδους ανακύκλωσης και γι΄ αυτό μετά από ειδοποίηση που υπήρξε, αφαιρέσαμε τους μπλε κάδους από τα νοσοκομεία για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα».

Κίνδυνος μετάδοσης του ιού

Ο Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζοντας το φαινόμενο αυτό είπε πως «εάν τα αντισηπτικά μαντηλάκια, τα γάντια και γενικά αυτά τα είδη ατομικής προστασίας έχουν σταγονίδια του covid-19, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στην κοινότητα. Εάν κάποιος πολίτης έρθει σε επαφή με αυτά τα χρησιμοποιημένα είδη ατομικής προστασίας, τίθεται σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορρίπτονται τα αντικείμενα αυτά στο δρόμο, αλλά ούτε και μέσα στο σπίτι μας, στον πάγκο της κουζίνας μας ή στο τραπέζι. Είναι προτιμητέο να τα τοποθετούμε σε σακούλα και να την κλείνουμε πριν την απορρίψουμε σε κάδους».

Διευκρίνισε δε ότι «όλα αυτά τα είδη αφού έχουν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες που κλείνουν και στη συνέχεια στους διαθέσιμους κάδους που είναι κοντά στο σπίτι μας. Φαντάζομαι ότι οι συμπολίτες άθελα τους, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, προχωρούν σε αυτή την τακτική, είναι όμως χρήσιμο να τονίσουμε ότι η κίνηση αυτή εμπεριέχει κινδύνους και θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό όλοι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις