Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κάψιμο τουρκικής σημαίας – Σύνταγμα: Οργισμένη η Άγκυρα, καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάψιμο τουρκικής σημαίας – Σύνταγμα: Οργισμένη η Άγκυρα, καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Κάψιμο τουρκικής σημαίας - Σύνταγμα: Την οργή του τουρκικού ΥΠΕΞ προκάλεσε το κάψιμο τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα, καθώς και οι δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Κάψιμο τουρκικής σημαίας – Σύνταγμα: Σε συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα την Τρίτη, για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, είδαμε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. «Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη, ο Ατατούρκ δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν απλωμένη μπροστά του, λέγοντας ότι είναι “η τιμή ενός έθνους”. 100 χρόνια έχουν περάσει από τότε. Οι ρατσιστές δεν έχουν πάρει το απαιτούμενο μάθημα. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας», έγραψε στο Twitter ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας, κάνοντας λόγο για ενέργειες που είναι αντίθετες με τον πολιτισμό του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας. Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Κάψιμο τουρκικής σημαίας – Σύνταγμα: Ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «παραλήρημα» της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και κατηγορεί την Ελλάδα για θηριωδίες κατά την επέλαση του ελληνικού στρατού στην Ανατολία πριν από έναν αιώνα. «Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 δεν αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και μόνο μία ημέρα γιορτής για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Μια τέτοια μέρα οι αβάσιμες και γεμάτες παραλήρημα δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών της Ελλάδας με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα». Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι «μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 κι αυτή η οδυνηρή εισβολή μετατράπηκε σε μια καλά σχεδιασμένη και επαίσχυντη κατοχή χωρίς καμία αιτιολογία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικτές διαστάσεις από τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πέντε μήνες μετά την εισβολή ήταν αρκετά σοβαρές για να απαιτηθεί από τους Συμμάχους να ιδρυθεί μια διερευνητική επιτροπή».

Συνεχίζοντας τις βολές κατά της Ελλάδας, το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει:

«Η ελληνική ηγεσία η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Ιστορία της, δεν θα πρέπει να ξεχνά τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης όριζε ότι τα όσα διέπραξε ο ελληνικός στρατός όταν κατέλαβε την Ανατολία, ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου».

«Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, το 1934, υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι ανεύθυνοι πολιτικοί και ριζοσπαστικοί κύκλοι προσπαθούν να αναγνώσουν την ιστορία αντίστροφα. Η Ελλάδα που επιμένει να αδιαφορεί στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, το να λάβει τη χείρα φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν, είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο”.

Δείτε ακόμη

Οχυρό ο Έβρος υπό τον φόβο νέων προκλήσεων από Τουρκία
Η συγκινητική αλλαγή φρουράς στη Βουλή για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις